Příprava: 35 minut, Náročnost: 2, Cena: 10 Kč
Zmrzlina, kterou můžete dochutit, jak uznáte za vhodné.
Suroviny na 5 porcí
- 1/4 l smetany
- 8 žloutků
- ½ lusku vanilky
- 200 g pískového cukru
Postup:
- Ve smetaně rozmícháme žloutky s cukrem a vložíme i s miskou do vodní lázně. Přidáme vanilku - lusk vanilky rozpůlíme, vyškrábneme dužninu a dáme do mléka. Přidat můžeme i lusk samotný, je velmi aromatický.
- Za stálého míchání směs zahříváme až k bodu varu, pak odstavíme a občas zamícháme. Vychladnout hmotu ještě přecedíme a naporcujeme do zmrzlinovače či krabičky, vhodné pro ukládání potravin, dobře zakryjeme a dáme zchladit, nejlépe do druhého dne.
- Dochucovat můžeme těsně před zmrazením, kdy do hmoty přidáme ovocný protlak nebo kousky ovoce či opražené, jemně nastrouhané ořechy.