Suroviny:
- 1 kg dýně
- 3 lžíce másla
- 1 cibule a stroužek česneku
- 900 ml zeleninového vývaru
- 1 lžička mletého zázvoru
- 1 lžíce citronové šťávy
- 3-4 proužky pomerančové kůry
- 300 ml mléka
- sůl a pepř
- 4-6 lžic tučné smetany
Postup: Dýni oloupeme, odstraníme semínka a dužinu pokrájíme na kostky velké cca 2,5 cm. Ve velké pánvi rozpustíme máslo, přidáme na jemno nakrájenou cibuli, nasekaný česnek a kostky dýně. Vše dusíme 2–3 minuty. Pak přidáme vývar a na středním plameni uvedeme do varu. Osolíme a opepříme, podle chuti přidáme zázvor, citronovou šťávu a proužky pomerančové kůry. Vaříme asi 20 minut. Pak odstraníme pomerančovou kůru a bobkový list, polévku necháme trochu vychladnout a opatrně ji po částech rozmixujeme dohladka. Vlijeme ji do čisté pánve, přidáme mléko a mírně prohřejeme. Na talíři ozdobíme trochou smetany a opraženými dýňovými semínky..