Fazole dodávají sílu a zpomalují stárnutí

Bývaly považovány za potravu chudých. Dnes jsou naopak vysoce ceněny pro své rozsáhlé účinky na lidské zdraví. Posilují organismus a vyhlazují vrásky.

Tím, že fazole obsahují velké množství vlákniny, podporují činnost střev a zlepšují trávení a vyprazdňování. Také napomáhají tělu zbavovat se vody, čímž jdou přebytečné kilogramy rychle dolů. Železo podpoří krvetvorbu, zatímco mangan posílí vlasy a pokožku. Fazole mají schopnost stabilizovat hladinu cukru, snižovat cholesterol, posilovat srdce a cévy či dokonce předcházet rakovině.

Určitě by si je měli dopřát všichni, kteří se cítí unavení, bez energie, rychle díky fazolím totiž „dobijete baterky“. Fazole působí pozitivně i na krásu. Obsahují kyselinu nukleovou, která pomáhá regenerovat buňky a zpomalit stárnutí.

V neposlední řadě mají také pozitivní vliv na zjemnění vrásek.

Také vás může zajímat ...

Není fazole jako fazole

Nejběžnější dělení je podle barvy. Zatímco tmavá hnědá až černá fazole je prospěšná pro ledviny a močové ústrojí, zelená pomáhá játrům. Díky bílé fazoli zase nejrychleji zhubnete. Kromě zmíněných léčivých účinků má bohužel i jeden nežádoucí – a tou je plynatost. Na svědomí ji mají oligosacharidy.

Zamezit plynatosti se však dá – šikovné hospodyňky fazole před vařením namočí na několik hodin do vody. Zajímavostí je, že čím častěji fazole konzumujeme, tím méně jsme na tento její nežádoucí účinek náchylní. Organismus jakoby se s touto skutečností sám vyrovnal. Přestože nejoblíbenějším variantou je fazolová polévka, pro zdraví jsou lepší fazole v salátu.

Pokud polévka či omáčka, tak jednoznačně z nejlehčí, zelené fazolky.

.

Časopis, který by vás mohl zajímat

Můj kousek štěstí

Každé pondělí se můžete potěšit novým vydáním časopisu MŮJ KOUSEK ŠTĚSTÍ. Najdete v něm aktuální zprávy ze společnosti, přitažlivé příběhy známých českých osobností, dechberoucí zážitky ze života čtenářů, spousty výherních křížovek a samozřejmě nechybí ani různé rady pro zdraví, krásu, zajímavé recepty a tipy pro volný čas.

Komentáře

...