Bujabéza je výborná rybí polévka, kterou si teď můžete natrénovat na příští Vánoce. Ve Francii je považovaná za delikatesu.
Suroviny na 4 porce:
1 kg různých ryb (nejméně 2 druhy)
2 mrkve
2 rajčata
2 cibule
1 kousek celeru
1 bouquet garni
2 hřebíčky
½ l bílého vína
3 lžíce oleje
3 krajíčky bílého chleba
60 g másla
50 g ementálu
pár mušlí (není nutné)
sůl pepř
Postup:
1. Zeleninu i ryby očistíme, nakrájíme na kousky a osmahneme na rozehřátém oleji. Přidáme koření, sůl, pepř a 1 litr vody. Vaříme 1 hodinu (doléváme horkou vodu). Po 30 minutách můžeme přidat vyloupané mušle (slávky).
2. Bílý chléb rozkrájíme na malé trojúhelníčky, které osmažíme na másle dozlatova. Vyjmeme bouquet garni a mušle a zbytek rozmixujeme. Dochutíme a nalijeme na mušle a opečený chleba. Sýr nastrouháme a podáváme zvlášť.
3. Chceme-li, aby polévka aspoň vzdáleně připomínala bouillabaisse, potřeme osmažené topinky česnekem a přidáme trochu šafránu. Můžeme použít libovolné mořské ryby, hlavně malé druhy. Můžeme přidat i krabí maso nebo krevety. Podáváme s topinkou z bílého chleba.
Také si užíváte pocit štěstí, když rozbalujete dárky, kde na vás čeká překvapení? Potěšte takhle i své chuťové buňky. Jednou se vám na jazyku po rozkousnutí rozplyne omamná chuť vynikající čokolády nebo chutného sýra s masem. Bábovička s čokoládovou perlou Suroviny: 2 vejce, 2 ...
Také si užíváte pocit štěstí, když rozbalujete dárky, kde na vás čeká překvapení? Potěšte takhle i své chuťové buňky. Jednou se vám na jazyku po rozkousnutí rozplyne omamná chuť vynikající čokolády nebo chutného sýra s masem. Bábovička s čokoládovou perlou Suroviny: 2 vejce, 2 ...
Snad už máme před sebou poslední chladné dny. Proto se rozloučíme se zimou ve velkém stylu. Zkuste teplé nápoje, které vám osladí i okoření život. Exotická sangrie s pomerančovou šťávou Přísady na 4 hrnky:3 pomeranče, 2 jablka, 2 citrony, 2 badyány, 2 skořicové tyčinky, 1 kostka ...
Snad už máme před sebou poslední chladné dny. Proto se rozloučíme se zimou ve velkém stylu. Zkuste teplé nápoje, které vám osladí i okoření život. Exotická sangrie s pomerančovou šťávou Přísady na 4 hrnky:3 pomeranče, 2 jablka, 2 citrony, 2 badyány, 2 skořicové tyčinky, 1 kostka ...
Exotika s kuřecím masem v české kuchyni Tato indická směs jistě zaujme dospělé jedlíky, pro malé děti však tento pikantní pokrm není příliš vhodný. Suroviny: 1 balení indické kuřecí pánve DZ Klatovy, ananas (čerstvý nebo kompotovaný) nakrájený na kostičky, 3 chilli papričky, ...
Exotika s kuřecím masem v české kuchyni Tato indická směs jistě zaujme dospělé jedlíky, pro malé děti však tento pikantní pokrm není příliš vhodný. Suroviny: 1 balení indické kuřecí pánve DZ Klatovy, ananas (čerstvý nebo kompotovaný) nakrájený na kostičky, 3 chilli papričky, ...
Drůbeží maso je nejčastěji používaným masem v naší kuchyni. Vytlačilo i naše tradiční vepřové a hovězí. Nezůstávejte ale jen u kuřete. Máme pro vás recepty na další drůbež, na které si skvěle pochutnáte. Kachna na jablkách Suroviny na 4 porce: 1 kachna, 2 stroužky česneku, 2 ...
Drůbeží maso je nejčastěji používaným masem v naší kuchyni. Vytlačilo i naše tradiční vepřové a hovězí. Nezůstávejte ale jen u kuřete. Máme pro vás recepty na další drůbež, na které si skvěle pochutnáte. Kachna na jablkách Suroviny na 4 porce: 1 kachna, 2 stroužky česneku, 2 ...
Příprava: 50 minut, Náročnost: 3, Cena: 90 Kč Možná by se toto hlavní jídlo dalo nazvat „Čína po česku“. Suroviny: prsa z kuřete menší cuketa1 střední cibule 1 větší mrkev 1 paprika 1 – 2 rajská jablíčka olej, mletý či nastrouhaný česnek (1 strouček) ½ lžičky ...
Příprava: 50 minut, Náročnost: 3, Cena: 90 Kč Možná by se toto hlavní jídlo dalo nazvat „Čína po česku“. Suroviny: prsa z kuřete menší cuketa1 střední cibule 1 větší mrkev 1 paprika 1 – 2 rajská jablíčka olej, mletý či nastrouhaný česnek (1 strouček) ½ lžičky ...
Velikonoce jsou podobně jako Vánoce náročné na kuchařské přípravy. Čekáme hosty, koledníky, scházejí se rodiny. Co jim nabídnout? Zkusme letos kromě sladké a slané klasiky i něco, co běžně na našem jídelníčku nebývá. Velikonoční mazanec Suroviny: 300 g hladké mouky, 1 lžička ...
Velikonoce jsou podobně jako Vánoce náročné na kuchařské přípravy. Čekáme hosty, koledníky, scházejí se rodiny. Co jim nabídnout? Zkusme letos kromě sladké a slané klasiky i něco, co běžně na našem jídelníčku nebývá. Velikonoční mazanec Suroviny: 300 g hladké mouky, 1 lžička ...
Příprava: 45 minut, Náročnost: 3, Cena: 80 Kč Recept na tyto čokoládové řezy s oříšky nám svěřil sám šéfkuchař Jaroslav Béza z Petite France Boulangerie & Patisserie. Suroviny: 90 g hladká mouka 225 g cukr krystal 5 vajec 315 g máslo 165 g hořká čokoláda 150 g vlašské ...
Příprava: 45 minut, Náročnost: 3, Cena: 80 Kč Recept na tyto čokoládové řezy s oříšky nám svěřil sám šéfkuchař Jaroslav Béza z Petite France Boulangerie & Patisserie. Suroviny: 90 g hladká mouka 225 g cukr krystal 5 vajec 315 g máslo 165 g hořká čokoláda 150 g vlašské ...
Příprava: 45 minut, Náročnost: 2, Cena: 60 Kč Chutný čokoládový chlazený dezert pohladí vaše chuťové pohárky. Z dávky vytvoříte 5 – 6 porcí. Pěna získá dobrou konzistenci stejně z odtučněného jako z polotučného tvarohu. Suroviny: 250ml smetany ke šlehání 250 g měkkého tvaru (ve ...
Příprava: 45 minut, Náročnost: 2, Cena: 60 Kč Chutný čokoládový chlazený dezert pohladí vaše chuťové pohárky. Z dávky vytvoříte 5 – 6 porcí. Pěna získá dobrou konzistenci stejně z odtučněného jako z polotučného tvarohu. Suroviny: 250ml smetany ke šlehání 250 g měkkého tvaru (ve ...
Suroviny: 1 balení listového těsta 3 brambory vařené ve slupce 1 cibule 50 g vepřových škvarků nasekaných na kousky 100 g tvrdého sýra olej mouka na vál 1 vejce na potření, majoránka Postup: Uvařené brambory oloupejte a nakrájejte na malé kostičky. Cibuli nakrájejte na kostičky, ...
Suroviny: 1 balení listového těsta 3 brambory vařené ve slupce 1 cibule 50 g vepřových škvarků nasekaných na kousky 100 g tvrdého sýra olej mouka na vál 1 vejce na potření, majoránka Postup: Uvařené brambory oloupejte a nakrájejte na malé kostičky. Cibuli nakrájejte na kostičky, ...
Nic nenastartuje den lépe než opečené klobásy se spoustou koření a paprikami.Ingredience:2 klobásy 1 velká žlutá paprika1 velká červená paprika3 stroužky česneku1 velká žlutá cibulerostlinný olej na smaženílžička sušeného nebo 3 snítky čerstvého tymiánulžička provensálských ...
Nic nenastartuje den lépe než opečené klobásy se spoustou koření a paprikami.Ingredience:2 klobásy 1 velká žlutá paprika1 velká červená paprika3 stroužky česneku1 velká žlutá cibulerostlinný olej na smaženílžička sušeného nebo 3 snítky čerstvého tymiánulžička provensálských ...
Rychlé a oblíbené jídlo – to je pizza, na které si lidé pochutnávají už od 18. století!Ingredience: na 8 porcíTěsto:● lžička soli● 2 lžíce olivového oleje● 500 g hladké mouky● lžička cukru● půl balení droždí● 250 ml vlažné vodyZáklad:● 100 g eidamu● balení sýra Niva● špetka ...
Rychlé a oblíbené jídlo – to je pizza, na které si lidé pochutnávají už od 18. století!Ingredience: na 8 porcíTěsto:● lžička soli● 2 lžíce olivového oleje● 500 g hladké mouky● lžička cukru● půl balení droždí● 250 ml vlažné vodyZáklad:● 100 g eidamu● balení sýra Niva● špetka ...
Jednoduché sladké jídlo připravené z mouky a brambor buď milujete, nebo nenávidíte. Specifickou chuť jídlu propůjčuje také mák, kterým se šišky sypou. Potřebujete: ✿ 1 kg brambor✿ 220 g hladké mouky✿ 200 g mletého máku✿ 100 g moučkového cukru✿ strouhaný tvaroh✿ sádlo✿ přepuštěné ...
Jednoduché sladké jídlo připravené z mouky a brambor buď milujete, nebo nenávidíte. Specifickou chuť jídlu propůjčuje také mák, kterým se šišky sypou. Potřebujete: ✿ 1 kg brambor✿ 220 g hladké mouky✿ 200 g mletého máku✿ 100 g moučkového cukru✿ strouhaný tvaroh✿ sádlo✿ přepuštěné ...
Tento pokrm je oblíbený hlavně v Izraeli a Tunisku. Lidé si ho dávají ke snídani, ale i k večeři.Ingredience:3 lžíce rajčatového protlaku1 plechovka loupaných rajčat1 menší červená cibule3 vejce3 stroužky česneku1 lžička červené mleté papriky2 lžíce olivového oleje1 malá červená ...
Tento pokrm je oblíbený hlavně v Izraeli a Tunisku. Lidé si ho dávají ke snídani, ale i k večeři.Ingredience:3 lžíce rajčatového protlaku1 plechovka loupaných rajčat1 menší červená cibule3 vejce3 stroužky česneku1 lžička červené mleté papriky2 lžíce olivového oleje1 malá červená ...
Lepší je dělat jich méně – pokud nejsou čerstvé, nejsou pak už tak dobré.Ingredience: na 20 kusů● 250 g brambor● cca 100 g sýra dle chuti (gouda, eidam)● 4 lžíce kukuřičného škrobu● sůl dle chuti● špetka drceného kmínu● špetka sušených bylinek● olej na smaženíPostup:Oloupané ...
Lepší je dělat jich méně – pokud nejsou čerstvé, nejsou pak už tak dobré.Ingredience: na 20 kusů● 250 g brambor● cca 100 g sýra dle chuti (gouda, eidam)● 4 lžíce kukuřičného škrobu● sůl dle chuti● špetka drceného kmínu● špetka sušených bylinek● olej na smaženíPostup:Oloupané ...
Oblíbená chuťovka pobaví zejména děti, tento způsob servírování však ocení i dospělí třeba k vínu.Ingredience: na 4 porce● 5 stroužků česneku● čtvrt hrnku petržele● olivový olej● bochník chleba● 3 lžíce másla● 200 g plátkového sýra● sůlPostup:Rozmixujte stroužky česneku, ...
Oblíbená chuťovka pobaví zejména děti, tento způsob servírování však ocení i dospělí třeba k vínu.Ingredience: na 4 porce● 5 stroužků česneku● čtvrt hrnku petržele● olivový olej● bochník chleba● 3 lžíce másla● 200 g plátkového sýra● sůlPostup:Rozmixujte stroužky česneku, ...
Jednoduchý recept z levných a dostupných druhů zeleniny – brambor a zelí. Doplnit je můžete špenátem, jogurtovým dipem nebo zeleninovým salátem. Potřebujete: ✿ 500 g brambor✿ 250 g kysaného zelí✿ 1 cibuli✿ 4 lžíce bramborového škrobu✿ 1 vejce✿ sůl, pepř✿ sádlo nebo olej 1. ...
Jednoduchý recept z levných a dostupných druhů zeleniny – brambor a zelí. Doplnit je můžete špenátem, jogurtovým dipem nebo zeleninovým salátem. Potřebujete: ✿ 500 g brambor✿ 250 g kysaného zelí✿ 1 cibuli✿ 4 lžíce bramborového škrobu✿ 1 vejce✿ sůl, pepř✿ sádlo nebo olej 1. ...
Kdysi se říkávalo, že kdo bude jíst oukrop s česnekem, bude dlouho živ. Tahle jednoduchá ale přitom lahodná polévka funguje i jako známý „vyprošťovák“, když to náhodou přeženete s alkoholem. Potřebujete: ✿ 5–6 stroužků česneku✿ 3 brambory✿ 1,5 l vody✿ 1 lžíci sádla✿ majoránku✿ ...
Kdysi se říkávalo, že kdo bude jíst oukrop s česnekem, bude dlouho živ. Tahle jednoduchá ale přitom lahodná polévka funguje i jako známý „vyprošťovák“, když to náhodou přeženete s alkoholem. Potřebujete: ✿ 5–6 stroužků česneku✿ 3 brambory✿ 1,5 l vody✿ 1 lžíci sádla✿ majoránku✿ ...
Bolesti mají různé příčiny, ale obvykle jen jedno společné řešení – tabletku. Ta ne vždy pomůže, zato při častějších bolestech uškodí především játrům a ledvinám. Proto se vyplatí dát šanci alternativním metodám tišení bolesti. Jak uvidíte, není jich málo. Pomáhá i obyčejný pohyb – a to zejména u nejrozšířenějších typů bolesti, které postihují hlavu nebo
Rezidence vznikla v rovníkovém Ekvádoru. Betonová stavba rozvržená do tvaru písmene T působí přes svou masivní konstrukci příjemně svěžím, elegantním a odlehčeným dojmem. Tři podlaží, tři obytná kř
Už za 100 dní odstartují Olympijské hry 2024 v Paříži a atmosféra se už nyní elektrizuje přípravami a očekáváním. Hodinářská značka Omega, jako oficiální časoměřič her, přichází s novinkou: hodinkami
Starší než Stonehenge a pyramidy v Gíze, zachovalá div ne jako Vesuvem pohřbené Pompeje. Tak se často hovoří o unikátní kamenné neolitické osadě Skara Brae na západním pobřeží orknejského ostrova Mainland. Žije se tu zhruba mezi lety 3180 př. n. l. až 2500 př. n. l. A nejde o žádné chatrče. Desítka kamenných seskupených
Když jsem slavila šedesáté narozeniny, číšník mi přinesl obálku. Ale nebyly tam peníze. Uvnitř se skrýval můj nejkrásnější narozeninový dárek. Celý život jsem neměla kamarádku. Tedy když nepočítám Bohunku, ale o tu jsem přišla. S Bohunkou jsme byly spřízněné duše. Než ta první něco dořekla, ta druhá se tomu už smála, až se za břicho popadala. Bohunku
Kdo by nechtěl být zamilovaný, cítit motýly v břiše, neustále myslet na protějšek bez nutnosti spát či jíst. I když zamilovanost netrvá věčně, protože pro tělo je velmi vyčerpávající, přináší řadu zdr
Nevíte, co si počít s konzervovaným tuňákem? Máme pro vás připravený opravdu chutný recept. Suroviny 1 velká tuňáková konzerva 1 větší červená cibule 2 lžíce citronové šťávy 4 lžíce jogurtu n
Vůbec první přímý přenos rozmnožování mořských korálů v umělých podmínkách se podařilo zachytit vědcům z londýnského Mordenu. Cílem projektu laboratoře Coral Spawning Lab a společnosti Canon je porozumět životním cyklům těchto organismů klíčových pro udržení ekosystému na planetě a poskytnout informace a nástroje, které umožní je zachránit. Laboratoř Coral Spawning Lab se zabývá záchranou
Příznivci konspiračních teorií jim říkají chemtrails – chemické stopy. Údajně jsou napuštěny chemikáliemi, viry či kovy a mohou mít nejrůznější účely. Pomalé trávení lidstva, šíření nemocí či steriliz
Tato olomoucká zajímavost nemá dlouhou historii jako gotické nebo barokní památky, ale za prohlídku určitě také stojí. Vodopád na skále v Bezručových sadech vysoký osm metrů vznikl až v roce 1965 u příležitosti květinové výstavy Flora Olomouc a měl tehdy být jen reklamou na kvalitu vodních čerpadel. Voda v něm cirkuluje v uzavřeném okruhu, jehož součástí je podzemní nádrž,
Dlouhá plavba je u konce, lodě zakotvily nedaleko Nového Edinburghu. Skotští kolonisté se těší na svoje krajany, kteří sem připluli už před rokem. Čeká je však obrovské zklamání. Místo vzkvétající osady plné pohody a smíchu je přivítají stovky hrobů… Skotové by ze své země rádi udělali hospodářskou velmoc. Chtějí – stejně jako Anglie, Nizozemí
V sekci premium najdete to nejlepší z našich časopisů.