Je pro nás palmový olej skutečně škodlivý?

Také poslední dobou často narážíte na tvrzení, že je palmový olej škodlivý, vypalují se kvůli němu pralesy a jediným způsobem, jak zachránit planetu je přestat palmový olej vyrábět a používat? Co když je ale všechno úplně jinak?

Jako každý jiný

V první řadě je nutno podotknout, že v Evropské unii spotřebujeme pouze 11 % celosvětové produkce palmového oleje. V takové Asii ho ale používají mnohem více, protože ho používají na vaření stejně jako my olej řepkový nebo slunečnicový. A produkce roste u všech druhů olejů, nikoliv jen u palmového a tak je třeba brát informace o palmovém oleji s rezervou.

Jeho spotřeba je nejvyšší v Asii.
Jeho spotřeba je nejvyšší v Asii.

Nejvíc je ho v biopalivu

Také vás může zajímat ...

Pokud bychom chtěli nahradit palmový tuk například řepkovým, museli bychom u nás vykácet 5,5 krát více lesa, u slunečnicového oleje dokonce osmkrát víc! Mnoho lidí také zapomíná, že palmový olej se přidává především do biopaliv, nikoliv do potravin nebo kosmetiky.

Nahradil škodlivé tuky

Ani z pohledu výživy není palmový olej to nejhorší, co může být. Má sice vysoký podíl nasycených mastných kyselin, které by měly tvořit jen jednu třetinu z tuků na našem talíři. Na druhou stranu tyto mastné kyseliny jsou hlavní složkou i v mléčném tuku, tedy másle. Nejdůležitější z pohledu zdraví je ale to, že v potravinách palmový olej nahradil zdraví škodlivé částečně ztužené tuky.

Jejich místo zaujal jako surovina, která dodává výrobkům potřebnou tuhost, i jako olej, který se používá ke smažení a k tepelné přípravě.

Máslo má nejvíce mastných kyselin.
Máslo má nejvíce mastných kyselin.
Časopis, který by vás mohl zajímat

Můj čas na kafíčko

Ve čtvrtek vycházející Můj čas na kafíčko odhaluje strhující životní story slavných hvězd, jejich lásky, prohry, vítězství, spalující vášně, bolestné rozchody, i usmíření a osudové vzestupy i pády těch největších českých i světových legend. To vše a mnohem více najdete v časopise Můj čas na kafíčko.

Komentáře

...