Můj čas na kafíčko

Je pro nás palmový olej skutečně škodlivý?

Také poslední dobou často narážíte na tvrzení, že je palmový olej škodlivý, vypalují se kvůli němu pralesy a jediným způsobem, jak zachránit planetu je přestat palmový olej vyrábět a používat? Co když je ale všechno úplně jinak?

Jako každý jiný

V první řadě je nutno podotknout, že v Evropské unii spotřebujeme pouze 11 % celosvětové produkce palmového oleje. V takové Asii ho ale používají mnohem více, protože ho používají na vaření stejně jako my olej řepkový nebo slunečnicový. A produkce roste u všech druhů olejů, nikoliv jen u palmového a tak je třeba brát informace o palmovém oleji s rezervou.

Jeho spotřeba je nejvyšší v Asii.

Nejvíc je ho v biopalivu

Pokud bychom chtěli nahradit palmový tuk například řepkovým, museli bychom u nás vykácet 5,5 krát více lesa, u slunečnicového oleje dokonce osmkrát víc! Mnoho lidí také zapomíná, že palmový olej se přidává především do biopaliv, nikoliv do potravin nebo kosmetiky.

Nahradil škodlivé tuky

Ani z pohledu výživy není palmový olej to nejhorší, co může být. Má sice vysoký podíl nasycených mastných kyselin, které by měly tvořit jen jednu třetinu z tuků na našem talíři. Na druhou stranu tyto mastné kyseliny jsou hlavní složkou i v mléčném tuku, tedy másle. Nejdůležitější z pohledu zdraví je ale to, že v potravinách palmový olej nahradil zdraví škodlivé částečně ztužené tuky. Jejich místo zaujal jako surovina, která dodává výrobkům potřebnou tuhost, i jako olej, který se používá ke smažení a k tepelné přípravě.

Máslo má nejvíce mastných kyselin.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)
Štítky:

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden