Můj kousek štěstí

Je sója skutečně tak zdravá, a přitom nechutná?

Vybojovala si velkolepou pověst a popularitu u lidí, posedlých zdravou výživou. Pro milovníky masa je naopak prototypem nechutnosti. Jsou to všechno jen fámy nebo pravda?

Pochází z Číny, z ní byla přivezena do USA, a teprve odtud se rozšířila po celém světě. Dnes je celosvětově využívanou luštěninou s velmi dobrou pověstí. Je oblíbená především vegetariány a příznivci zdravé stravy. Ve srovnání s masem neobsahuje vůbec žádný cholesterol a škodlivé bakterie. Může nahradit maso? Pro ty, kteří nemohou nebo nechtějí jíst maso, může být sója skutečně vhodnou náhradou. Při správné úpravě má dokonce podobnou chuť. Je však třeba upozornit, že neobsahuje všechny typy bílkovin, které jsou potřebné pro stavbu svalů. Není tedy vhodná při posilování a sportu nebo velké fyzické námaze jako jediný zdroj bílkovin místo masa.

Zlepší nám náladu

Pro svůj vysoký obsah vitamínů B působí pozitivně na nervovou soustavu, má tedy blahodárné účinky při léčbě depresí, smutku a roztroušené sklerózy. Díky velkému množství vápníku, draslíku, hořčíku a železa je vhodná jako prevence proti pálení žáhy, nadměrné kazivostí zubů nebo při léčbě onemocnění srdce. Sója neobsahuje cholesterol, ale nenasycené mastné kyseliny, které chrání cévy. Pravidelnou konzumací sóji lze tedy předcházet infarktu i mrtvici.

Můžete se opupínkovat?

Ačkoliv jsou sója a výrobky z ní zdraví prospěšné, existuje široká skupina lidí, která trpí alergií na sóju. Alergie ale může být vyvolána také nadměrnou konzumací sóji u lidí, kteří na ni nejsou zvyklí. Pokud alergií na sóju trpíte, budete můžete ji nahradit jinými produkty. Ideální jsou hlavně oříšky a různá semínka.

.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden