Léčivé bezinky

Začíná kvést černý bez, tak si honem natrhejte čerstvé květy. To, že jsou léčivé a že sirup z nich působí preventivně proti nachlazení, ví každý. Zkuste si ale udělat i další domácí speciality.

Bezinkový ocet na horečku

Už naše prababičky ho používaly na snižování vysoké horečky, zejména u dětí. Když byly nemocné, potíraly jim dlaně a chodidla tímto octem a horečka po chvíli klesla. Vyrobte si bezinkový ocet do zásoby a až bude třeba, vyzkoušejte ho.

Jak na to?

Také vás může zajímat ...

Láhev se širokým hrdlem naplňte čerstvými květy bezinek a zalijete 8% octem tak, aby byly zakryté, a láhev přikryjte. Nechte v chladu 2 až 3 týdny, pak tekutinu přeceďte do menších lahviček a dobře zazátkujte.

Pomůže, když vás trápí kašel i teploty z nastuzení.

Bezinkový likér

Zatím ještě bez kvete, ale až půjdete ze 14 dnů na procházku, vezměte si košík a nasbírejte si plody bezu černého. Na likér promíchejte ½ litru vylisované bezinkové šťávy s ½ litrem vodky.

Přidejte 3 hřebíčky a šťávu z 1 pomeranče a vše promíchejte. Šťávu asi 10 minut povařte. Likér nalijte do sklenic, uzavřete a uložte.

Domácí víno

Bezové plody (1,25 l) opláchněte a dejte do hrnce. Přilijte 4 litry vody a dejte na 20 minut vařit. Po vychladnutí bezinky dobře vymačkejte a do šťávy, kterou získáte, přidejte 1,5 kg cukru. Roztok nechte přejít varem a poté jej odstavte. Až bude šťáva vlažná, dejte do ní vinné portské kvasinky a nechte ji ve velkém demižonu (sahá jen do tří čtvrtin nádoby) s kvasnou zátkou kvasit.

Až víno dokvasí, stočte je do lahví, zazátkujte a uložte v chladu.

Léčivý likér

Bezinky nastříhejte i s řapíky, doma je operte a otrhejte. Dobře to jde vidličkou, člověk se tak neumaže. Bobulky odměřte půllitrem. K dvěma litrům bezinkových bobulek přilijte do hrnce 1 litr vody a povařte asi 20 minut. Přeceďte a do šťávy přisypte 1 kilogram cukru. Znovu povařte 20 minut, přidejte vanilkový cukr a polévkovou lžíci mleté kávy. Pokud vám vadí mletá, použijte rozpustnou.

Směs vařte ještě asi 5 minut, poté posbírejte pěnu z cukru a šťávu nechte vystydnout.

Do chladné tekutiny přidejte 0,5 litru rumu nebo vodky a slijte ji do lahví, nejlépe od alkoholu.Likér uskladněte v temnu a chladnu..

Časopis, který by vás mohl zajímat

Můj čas na kafíčko

Ve čtvrtek vycházející Můj čas na kafíčko odhaluje strhující životní story slavných hvězd, jejich lásky, prohry, vítězství, spalující vášně, bolestné rozchody, i usmíření a osudové vzestupy i pády těch největších českých i světových legend. To vše a mnohem více najdete v časopise Můj čas na kafíčko.

Komentáře

...