Můj kousek štěstí

Marmeláda z červeného grepu

Marmeláda podle Lucie Klimešové, účastnice Světového mistrovství marmelád v britském Dalemainu.

Suroviny na 1,5 kg


  • 1,75 kg čerstvých grepů

  • 300 ml vody

  • 50 g grepové kůry

  • 500 g cukru

  • vymačkaná šťáva z 1 citronu

  • 10 g citrusového pektinu

  • 1 velký panák Becherovky/tequily (nemusí být)  


Postup

  1. Grepy řádně očistíme v teplé vodě kartáčkem, abychom zbavili kůru případných nečistot. Poté odřežeme kůrů včetně bílé slupky, tak, aby zbyla pouze dužina, kterou nakrájíme na menší kousky, dáme do hrnce a zalijeme vodou. Kůru nakrájíme na tenké plátky a přidáme do hrnce.

  2. Vaříme na středním plameni 15-20 min, než ovoce částečně změkne. Čím menší kousky, tím se doba varu zkracuje. Poté přidáme přibližně 450 g cukru a vaříme dalších 15-20 min, než se nám odpaří voda a směs opět zhoustne a ovoce je dostatečně měkké, včetně kůry.

  3. Nakonec přidáme vymačkanou šťávu z 1 citronu, smícháme zbývající cukr s pektinem, přidáme do hotové směsi a ještě krátce povaříme. Na závěr můžeme grepovou marmeládu dochutit jedním panákem alkoholu, který ještě více podpoří nahořklou chuť grepu.

  4. Vařící směs plníme do čistých vymytých sklenic. Zavíčkujeme a obrátíme dnem vzhůru.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden