Marmeláda z červeného grepu

Marmeláda podle Lucie Klimešové, účastnice Světového mistrovství marmelád v britském Dalemainu.

Suroviny na 1,5 kg

  • 1,75 kg čerstvých grepů
  • 300 ml vody
  • 50 g grepové kůry
  • 500 g cukru
  • vymačkaná šťáva z 1 citronu
  • 10 g citrusového pektinu
  • 1 velký panák Becherovky/tequily (nemusí být)

Postup

Také vás může zajímat ...
  1. Grepy řádně očistíme v teplé vodě kartáčkem, abychom zbavili kůru případných nečistot. Poté odřežeme kůrů včetně bílé slupky, tak, aby zbyla pouze dužina, kterou nakrájíme na menší kousky, dáme do hrnce a zalijeme vodou. Kůru nakrájíme na tenké plátky a přidáme do hrnce.
  2. Vaříme na středním plameni 15-20 min, než ovoce částečně změkne. Čím menší kousky, tím se doba varu zkracuje. Poté přidáme přibližně 450 g cukru a vaříme dalších 15-20 min, než se nám odpaří voda a směs opět zhoustne a ovoce je dostatečně měkké, včetně kůry.
  3. Nakonec přidáme vymačkanou šťávu z 1 citronu, smícháme zbývající cukr s pektinem, přidáme do hotové směsi a ještě krátce povaříme. Na závěr můžeme grepovou marmeládu dochutit jedním panákem alkoholu, který ještě více podpoří nahořklou chuť grepu.
  4. Vařící směs plníme do čistých vymytých sklenic. Zavíčkujeme a obrátíme dnem vzhůru.
Časopis, který by vás mohl zajímat

Můj kousek štěstí

Každé pondělí se můžete potěšit novým vydáním časopisu MŮJ KOUSEK ŠTĚSTÍ. Najdete v něm aktuální zprávy ze společnosti, přitažlivé příběhy známých českých osobností, dechberoucí zážitky ze života čtenářů, spousty výherních křížovek a samozřejmě nechybí ani různé rady pro zdraví, krásu, zajímavé recepty a tipy pro volný čas.

Komentáře

...