Moje chvilka pohody

Masové kuličky

Masové šťavnaté kuličky připravené z mletého jemně dokořeněného hovězího masa s rajčatovo-bazalkovou omáčkou jsou skutečnou lahůdkou. Výborné jsou s těstovinami uvařenými „al dente“.

Suroviny na 6 porcí

- 1 kg mletého hovězího masa - 2 vejce - 2 stroužky česneku - 2 hrsti listů čerstvé bazalky - sůl - mletý černý pepř - 2 lžíce strouhaného parmezánu - 4 lžíce olivového oleje

Na omáčku - 3 šalotky - 3 stroužky česneku - 1 mrkev - 4 lžíce olivového oleje - 800 g loupaných rajčat - 500 g rajčatové passaty (pyré) - 1 lžíce rajčatového protlaku - 2 lžičky sušeného tymiánu - 1 lžička sušeného oregana - 3 bobkové listy - sůl, mletý černý pepř

Postup

1. Do mletého masa přidejte vejce, prolisovaný nebo najemno nasekaný česnek a posekanou bazalku. Směs rukama dobře prohněťte. Osolte a opepřete. Nakonec vmíchejte nastrouhaný sýr.

2. Na pánvi rozehřejte olivový olej a postupně na něm osmažte všechny kuličky. Kuliček o velikosti vlašského ořechu připravíte asi šedesát. Z osmažených kuliček vysajte ubrouskem tuk. Dejte je do hrnce a přiklopte, aby nevystydly.

3. Připravte si omáčku. Šalotku oloupejte a nakrájejte najemno. Česnek oloupejte a nasekejte najemno nebo prolisujte. Mrkev očistěte a polovinu nastrouhejte na struhadle nahrubo.

4. V hluboké pánvi rozehřejte olivový olej a osmahněte na něm šalotku, česnek a nastrouhanou mrkev. Až začne šalotka zlátnout, přidejte rajčata z plechovky, rajčatovou passatu a lžíci rajčatového protlaku. Pak vmíchejte sušený tymián a oregano a přidejte bobkové listy. Podle chuti osolte a opepřete. Pak pánev přiklopte a krátce povařte.

5. Do hotové omáčky přidejte osmažené masové kuličky společně s druhou půlkou mrkve, kterou jste nechaly v celku. Mrkev omáčku nepatrně osladí, takže už není nutné ji dochucovat cukrem. Přiklopte pokličkou a kuličky důkladně prohřejte.

6. Kuličky podávejte s těstovinami (širokými nudlemi nebo špagetami) uvařenými „al dente“ a zakápnutými olivovým olejem. Můžete ozdobit čerstvou bazalkou.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden