Máte rádi maggi? Dejte si Libeček!

Voní po celeru a má chuť petrželky. Je silným aromatickým kořením, ale i velice prospěšnou bylinou. Všechny jeho části mají léčivé účinky.

V klášterních bylinných zahradách ho v minulosti používali na výrobu bylinných likérů, jako koření i jako účinný lék. Jednou z velmi prospěšných vlastností libečku je příznivý vliv na naše zažívání. Zlepšuje trávení, může pomoci lidem trpícím nechutenstvím, nedostatečností žaludku a žlučníku, pocitem plnosti po jídle a pomalým zažíváním. Je také účinným pomocníkem při plynatosti.

Čaj z libečku má výrazně močopudné a čistící účinky. Zbavuje tělo usazených toxických látek, čistí krev a je prospěšný pro jedince trpící kloubními potížemi, jako je revma, artróza nebo dna.

Detoxikační působení se může projevit i lehce zvýšením pocením po jeho konzumaci, kdy z těla odcházejí škodlivé látky.

Také vás může zajímat ...

Zkuste experiment

Chuť libečku je často přirovnávána k maggi. Nejvýrazněji je cítit, když si na chleba se sýrem položíme několik čerstvých listů. Čerstvé i sušené listy jsou skvělým kořením na dochucení polévek a omáček, do pomazánek, masových pokrmů, nebo luštěnin, hodí se do salátů, na vařené brambory či bramborovou kaši. Oddenky libečku a jeho oloupaný kořen se dají upravovat jako zelenina.

Plody a semena libečku mají o něco sladší chuť než listy. Používají se jak k dochucování jídla, tak na výrobu bylinných likérů. V některých krajích libečku používají k ochucování masa.

Své tradiční uplatnění semena nacházejí i jako ingredience na výrobu parfémů.

.

Časopis, který by vás mohl zajímat

Můj kousek štěstí

Každé pondělí se můžete potěšit novým vydáním časopisu MŮJ KOUSEK ŠTĚSTÍ. Najdete v něm aktuální zprávy ze společnosti, přitažlivé příběhy známých českých osobností, dechberoucí zážitky ze života čtenářů, spousty výherních křížovek a samozřejmě nechybí ani různé rady pro zdraví, krásu, zajímavé recepty a tipy pro volný čas.

Komentáře

...