Meruňky vás ochrání před infarktem

shutterstock_289236131

Kromě vysokého množství hořčíku mají silnou zkrášlující funkci – zpomalují stárnutí, posilují vlasy, pokožku a nehty.

Pochází z Číny, odkud se rozšířily po celém světě. V 17. století se začaly pěstovat i v méně teplých oblastech Evropy, tedy i u nás. Proč jsou meruňky tak zdravé? Obsahují beta karoten, vitaminy skupiny B, vitamin C a z minerálních látek železo, velké množství hořčíku, vápník, draslík, fosfor nebo křemík.

Meruňky posilují imunitu, bystří zrak, snižují hladinu krevního cholesterolu, zlepšují krevní obraz, léčí srdce a podporují krvetvorbu. Dále posilují nervový systém, zlepšují nám tudíž náladu, působí proti únavě a pomáhají při nespavosti.

Co se týče účinků na náš vzhled, meruňky posilují vlasy, nehty a pokožku, chrání kůži při opalování a odbourávají tuky.

Také vás může zajímat ...

Pomáhají zejména kuřákům

Toto ovoce by se mělo objevovat často na jídelníčku kuřáků, protože meruňky pozitivně ovlivňují sliznici plic. Tři meruňky denně se rovnají polovině denní dávky provitaminu A u dospělého člověka. Mimoto mají léčivé účinky také meruňková jádra, proto je dobré několik pecek přidávat do kompotu. V sušených plodech jsou živiny v koncentrovanější formě a obsahují jen o něco více kalorií.

Před vypeckováním meruňku lehce poválejte v dlani – dužnina se tak snadněji oddělí od pecky. Chcete-li stáhnout slupku, je nejlepší meruňky nejprve spařit vroucí vodou na 10 vteřin, pak rychle zchladit a teprve poté oloupat.

Aby meruňky rychleji dozrály, necháme je přes noc v pokojové teplotě v papírovém sáčku se dvěma jablky – do rána budou krásně zralá.

.

Časopis, který by vás mohl zajímat

Můj kousek štěstí

Každé pondělí se můžete potěšit novým vydáním časopisu MŮJ KOUSEK ŠTĚSTÍ. Najdete v něm aktuální zprávy ze společnosti, přitažlivé příběhy známých českých osobností, dechberoucí zážitky ze života čtenářů, spousty výherních křížovek a samozřejmě nechybí ani různé rady pro zdraví, krásu, zajímavé recepty a tipy pro volný čas.

Komentáře

...