Bulgur v musace nahrazuje mleté maso.
Ingredience:
- 3 lilky
- 2 lžíce olivového oleje
- 2 šálky nasekané cibule
- 4 prolisované stroužky česneku
- 250 g bulguru
- 1/4 lžičky mletého nového koření
- 1/4 lžičky mleté skořice
- 1/8 lžičky mletého hřebíčku
- 500 ml zeleninového vývaru z kostky Biolinie
- 2 lžičky čerstvého nasekaného oregana
- 1 plechovka sekaných rajčat
Bešamel:
- 1 lžíce másla
- 2 lžíce pšeničné mouky
- 1 šálek mléka
- 1 vejce
- strouhaný parmazán
- sůl
Postup:
- Na plech poklademe kolečka lilku. Pokapeme je olivovým olejem a pečeme v troubě při 180 °C z každé strany dozlatova.
- Na pánvi mezitím zpěníme na oleji cibulku s prolisovaným česnekem a 5 minut promícháváme.
- Přidáme nevařený bulgur a dalších 5 minut promícháváme na mírném ohni, pak přidáme mleté koření, sekaná rajčata, sůl a promícháme. Pak přilijeme zeleninový vývar a vaříme asi 20 minut.
- Připravíme si bešamel. V kastrole rozpustíme máslo a postupně za stálého míchání přisypáváme mouku. Dále přidáme mléko a vaříme asi 5 minut, dokud nevznikne jemný krém. Dochutíme solí a parmazánem. Odstavíme a přidáme rozšlehané vejce. Vše opět dobře promícháme. Polovinu lilku poklademe na dno zapékací nádoby, pak naneseme směs bulguru a na ni zbytek lilku. Ten přelijeme bešamelem a dáme péct asi 40 min na 180 °C.