Moje chvilka pohody

Pečený králík na olivách

Klasického králíka na smetaně nebo kořenové zelenině jistě znáte. Připravte si ho tentokrát trochu jinak, a sice na italský způsob. Jistě si ho zamilujete.

Suroviny na 4 porce - 1 kg králíka bez hlavy nebo 4 králičí stehna - 100 g slaniny - máslo - 1 šalotka - 4 stroužky česneku - 150 g černých oliv bez pecek - 150 g zelených oliv bez pecek - 2 snítky tymiánu - 1 snítek šalvěje - 1 snítek rozmarýnu - sůl, pepř - olivový olej

Postup

1. Králíka očistěte a naporcujte. Pokud máte králičí stehna, omyjte je a osušte. Jednotlivé kusy prošpikujte slaninou. Zbytek slaniny nakrájejte na kostičky.

2. Pekáček nebo zapékací mísu vymažte trochou másla a dno pokryjte na půlměsíčky pokrájenou šalotkou a na tenké plátky nakrájeným česnekem. Olivy, pokud máte z plechovky, slijte nebo, pokud jste je kupovala čerstvé v obchodě a s peckami, tak je vypeckujte. Potom olivy vložte do pekáčku nebo zapékací mísy.

3. Na zeleninu položte jednotlivé porce králíka a posypte je zbytkem slaniny nakrájené na kostičky. Přidejte snítky čerstvých bylinek, osolte a opepřete, a nakonec postříkejte olivovým olejem.

4. Vložte do trouby rozpálené na 160 ºC a pečte přibližně 70 minut. Nejlepší je, péct králíka prvních 50 minut zakrytého a zbývajících 20 minut odkrytého.

5. Po vyjmutí z trouby odstraňte snítky bylinek a naservírujte na talíře. Podávejte nejlépe s vařeným bramborem nebo jasmínovou rýží.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden