Smetanový dort s vanilkou a jahodami

shutterstock_526562974

Díky plátkům jahod budete mít dort během chvilky krásně nazdobený.

Suroviny na 12 porcí:

Na těsto: 130 g cukru krupice, 3 vejce, 1 lžička vanilkového extraktu, 120 g másla, 200 ml zakysané smetany, 280 g hladké mouky, 1 lžička prášku do pečiva

Na krém: 2 vaječné žloutky, 80 g cukru moučka, 40 g solamylu, 300 ml smetany na šlehání, 5 plátků želatiny, 1 kg jahod, 2 lžičky jahodové marmelády

Také vás může zajímat ...

Postup:

  1. V míse rozšleháme vejce s cukrem. Nakonec přidáme vanilkový extrakt.
  2. V kastrůlku rozehřejeme máslo. Pak přidáme zakysanou smetanu, rychle promícháme a odstavíme. Mouku smícháme s práškem do pečiva a špetkou soli.
  3. Do vaječné směsi za stálého šlehání přidáváme střídavě smetanu s máslem a mouku.
  4. Těsto nalijeme do dortové formy vyložené pečicím papírem a pečeme asi 40 min při 170 °C. Korpus po vychladnutí vyndáme z formy.
  5. Žloutky s cukrem vyšleháme do hladka. Přidáme solamyl a opět prošleháme. Nakonec přilijeme smetanu. Směs za stálého míchání zahříváme do zhoustnutí a pak ještě asi 2 min. povaříme.
  6. Uvařený pudink přendáme do misky a zakryjeme fólií tak, aby se dotýkala i povrchu. Jinak se vytvoří škraloup. Necháme při pokojové teplotě vychladnout.
  7. Na sestavení moučníku použijeme okruží dortové formy, které vymastíme máslem a po celém obvodu na něj přilepíme pečicí papír. Položíme ho na servírovací tác a vložíme do něj upečený korpus. Ten natřeme nahoře a po stranách jahodovou marmeládou.
  8. Omyté jahody přepůlíme. Pak je stavíme kolem korpusu jednu vedle druhé řezem k papíru. Pudink vyšleháme do hladkého krému a přidáme do něj dotuha ušlehanou smetanu.
  9. Želatinu namočíme do vody a necháme nabobtnat. Pak ji trochu promačkáme a zahříváme v kastrůlku, dokud se nerozpustí. Do rozpuštěné želatiny dáme asi lžíci krému a promícháme. Potom směs přidáme do zbytku krému a prošleháme, dokud se krém a želatina nespojí.
  10. Krém nalijeme na korpus, nahoře ho uhladíme a dáme na 8 hod do lednice.
  11. Z vychlazeného dortu pak opatrně sundáme okruží a sloupneme papír. Zbylé jahody omyjeme, odstopkujeme a nakrájíme na tenké plátky, kterými ozdobíme horní část dortu..
Časopis, který by vás mohl zajímat

Můj kousek štěstí

Každé pondělí se můžete potěšit novým vydáním časopisu MŮJ KOUSEK ŠTĚSTÍ. Najdete v něm aktuální zprávy ze společnosti, přitažlivé příběhy známých českých osobností, dechberoucí zážitky ze života čtenářů, spousty výherních křížovek a samozřejmě nechybí ani různé rady pro zdraví, krásu, zajímavé recepty a tipy pro volný čas.

Komentáře

...