Španělský opilý koláč

Tahle španělská specialita přišla k svému jménu jednoduše: hotový koláč se důkladně napustí alkoholem. Výtečný sváteční zákusek pro dospělé.

Suroviny:

6 vajec

máslo na vymazání

Také vás může zajímat ...

200 g hnědého cukru

nastrouhaná kůra z citronu

200 g mouky

1 šlehačka

skořice na posypání

Na opilý sirup:

250 g hnědého cukru

5 dl vařicí vody

1,5 dl vína Malaga nebo Madeiry

Postup:

Z bílků ušleháme tuhý sníh, zatímco v jiné míse třeme žloutky s cukrem a citronovou šťávou, až zesvětlají.Pak do sněhu opatrně přimícháváme žloutkovou hmotu. Postupně po lžičkách přidáváme i mouku a opatrně mícháme. Těsto přelijeme do vymazané formy s pečícím papírem (v rozích necháme víc těsta než jinde) a pečeme 15 minut při 200 °C do zlatohněda.

Po upečení necháme koláč 5 minut vychladnout, potom ho vyklopíme do větší mísy a odstraníme papír. Necháme úplně vychladnout. Mezitím připravíme sirup. 75 g cukru nasypeme na pánev a přilijeme 2 polévkové lžíce. Zahříváme, dokud nezačne cukr karamelizovat. Pak postavíme dno pánve do dřezu se studenou vodou, abychom zabránili přílišnému zhnědnutí.

Přilijeme 5 dl vroucí vody a přisypeme zbylý cukr a promícháme, aby se rozpustil.

Koláč rozkrojíme na 12 čtverců a položíme je do mísy sporní částí nahoru. Asi dvě třetiny karamelu smícháme s vínem a prolijeme jím koláč. Obrátíme jednotlivé dílky koláče, vidličkou několikrát propícháme kůrku a napustíme trochou sirupu. Koláč posypeme skořicí a necháme aspoň dvě hodiny odpočinout v lednici. Můžeme dozdobit šlehačkou.

Časopis, který by vás mohl zajímat

Můj čas na kafíčko

Ve čtvrtek vycházející Můj čas na kafíčko odhaluje strhující životní story slavných hvězd, jejich lásky, prohry, vítězství, spalující vášně, bolestné rozchody, i usmíření a osudové vzestupy i pády těch největších českých i světových legend. To vše a mnohem více najdete v časopise Můj čas na kafíčko.

Komentáře

...