Staročeská kulajda se zastřeným vejcem

Máte rádi poctivé české polévky? Houby už rostou, tak zkuste uvařit naši výbornou kulajdu…

Suroviny na 4 porce:

máslo

hladká mouka

Také vás může zajímat ...

1,5 l vody (vývar ze zeleniny či kuřecích skeletů)

5 středních brambor

100g čerstvých hub

1 smetana (šlehačka)

4 vejce

sůl pepř

ocet

cukr

kopr

Postup:

1. Mouku orestujeme na másle tak, aby jíška moc neztmavla. Zalijeme ji vodou (kuřecím nebo zeleninovým vývarem), přidáme pokrájené brambory, sůl a pepř, pomalu vaříme. Na pánvi s rozpuštěným máslem orestujeme směs lesních hub a poté je vložíme do polévky.

2. Vaříme, dokud suroviny nezměknou, přidáme smetanu a následně dochutíme posekaným koprem, octem a cukrem. Na zastřená vejce přidáme do litru vroucí vody cca 0,2 l octa, zamícháme, abychom vytvořili vodní výr.

3. Opatrně a postupně vyklepneme do točící se vody při okraji hrnce jednotlivá vejce. Ve chvíli kdy dojde ke ztuhnutí bílku, vyjmeme vejce nejlépe děrovanou naběračkou. Vejce vložíme na střed připravené porce kulajdy a ozdobíme snítkou kopru, popřípadě orestovaným kouskem hříbku, či jinými lesními houbami.

Doba přípravy: 40 minut.

Časopis, který by vás mohl zajímat

Můj čas na kafíčko

Ve čtvrtek vycházející Můj čas na kafíčko odhaluje strhující životní story slavných hvězd, jejich lásky, prohry, vítězství, spalující vášně, bolestné rozchody, i usmíření a osudové vzestupy i pády těch největších českých i světových legend. To vše a mnohem více najdete v časopise Můj čas na kafíčko.

Komentáře

...