Voňavé zapečené kloboučky

Tyto houbičky lze plnit různými chuťovkami – třeba i míchanými vajíčky.

Suroviny na 4 porce:

24 žampionů nebo 12 bedel

6 lžic olivového oleje

Také vás může zajímat ...

1 velká cibule

100 g slaniny

3 stroužky česneku

3 velká rajčata

sůl, mletý pepř

2 lžíce balzamikového octa

2 lžíce vývaru či vody

100 ml zakysané smetany

150 g eidamu (45%) nebo goudy

čerstvé zelené bylinky (pažitka, petrželka, rozmarýn, bazalka…)

Postup: 1.

Houby očistíme a odřízneme nohy (lze je použít do polévky). Špičkou ostrého nože uděláme otvory do spodních stran klobouků a poklademe je do zapékací misky klobouky dolů. Na olivovém oleji osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli, po chvilce přidáme i nakrájenou slaninu a nakonec nasekaný česnek.

Přisypeme na menší kousky nakrájená rajčata a stáhneme z ohně (rajčata se nesmí rozvařit, jen promíchat s cibulkou, slaninou a česnekem).

2. Osolíme, opepříme a dochutíme balzamikovým octem. Opatrně promícháme se zakysanou smetanou. Směsí naplníme hlavičky hub a dáme do předehřáté trouby na 180 °C. Pečeme přikryté asi 35 minut. Pokud houby pustí málo šťávy, podlijeme trochu vývarem nebo vodou. Poté přesypeme nastrouhaným tvrdým sýrem a dáme ještě na chvíli zapéct – odkryté, aby jídlo získalo zlatavou barvu.

Nakonec podle chuti posypeme nasekanými bylinkami.

Podáváme s vařeným bramborem nebo bramborovou kaší.

Časopis, který by vás mohl zajímat

Můj čas na kafíčko

Ve čtvrtek vycházející Můj čas na kafíčko odhaluje strhující životní story slavných hvězd, jejich lásky, prohry, vítězství, spalující vášně, bolestné rozchody, i usmíření a osudové vzestupy i pády těch největších českých i světových legend. To vše a mnohem více najdete v časopise Můj čas na kafíčko.

Komentáře

...