Vyrobte si domácí sýr

Není to tak složité jak byste čekala. A navíc ušetříte, protože jsou za hubičku. Sýry se kdysi běžně připravovaly doma, dnes se mnoho z nás k tomu zase vrací. Bez chemie, konzervantů, příchutí…Jak na to?

Budete potřebovat

litr pasterizovaného plnotučného či polotučného mléka (nikdy ne trvanlivého)

500 ml kysaného podmáslí nebo kefírového mléka (max. 1 % tuku)

Také vás může zajímat ...

1–2 lžičky soli

Příprava

  1. Mléko smíchejte s podmáslím, osolte a na středním plameni a při míchání zahřívejte až se tekutina srazí. To znamená, že se rozdělí na bílou hmotu a tekutinu (syrovátku).
  2. Obsah rendlíku vlijte do cedníku vyloženého čistým plátnem či gázou a nechte protéct syrovátku. Pak zvedněte všechny cípy látky, zabalte, zatočte konce a vyždímejte zbývající syrovátku.
  3. Odkapanou sýrovou hmotu rozmělněte se solí, bylinkami, paprikou, kmínem…podle chuti. Sýr lze udělat i nasladko. Přidáme lžíce medu a nasekaných oříšků. Znovu zabalte do plátna a vymačkejte. Nechte vychladnout nebo rovnou jezte s pečivem.

Naše rady

  1. MLÉKO použijte jen čerstvé a vyvarujte se krabicového, homogenizovaného či UHT. SYROVÁTKU můžete použít buď na zadělávání těsta místo mléka, vypít pro osvěžení, případně natřít na pleť místo masky.
  2. Do mléka můžete spolu s kefírem nalít i kelímek smetany. Bude jemnější, ale více kalorický.
  3. Ze dvou litrů kupovaného mléka získáte 250g čerstvého či 150g lisovaného tvrdého sýra?
Časopis, který by vás mohl zajímat

Můj kousek štěstí

Každé pondělí se můžete potěšit novým vydáním časopisu MŮJ KOUSEK ŠTĚSTÍ. Najdete v něm aktuální zprávy ze společnosti, přitažlivé příběhy známých českých osobností, dechberoucí zážitky ze života čtenářů, spousty výherních křížovek a samozřejmě nechybí ani různé rady pro zdraví, krásu, zajímavé recepty a tipy pro volný čas.

Komentáře

...