Moje šťastná hvězda

Zastavte řídnutí vašich kostí

Na vině může být špatná životospráva, nedostatek pohybu, nedostatek vitaminu D a vápníku, kouření anebo některá chronická onemocnění. Nejčastěji se objevuje u žen po menopauze, kdy dochází ke snížení hormonu zvaného estrogen a tím dochází ke snížené ochraně kostí.Řídnutím kostí trpí zhruba každá třetí žena a každý šestý muž nad padesát let.

Potřebujete vápník

Pro kosti je nejdůležitější zajistit jim dostatečný příjem vápníku. Najdete ho například v mléce, brokolici, kapustě, mandlích, lískových oříšcích, fících nebo sardinkách.Pokud si ale myslíte, že vám stačí některou z těchto potravin konzumovat jednou týdně, jste na omylu. Je zapotřebí konzumovat alespoň jednou denně potraviny se zvýšeným obsahem vápníku.

Které bylinky jsou vhodné?

Kopřiva a přeslička rolní, to jsou dvě bylinky, které byste měli mít stále po ruce.
Ideální je konzumovat je ve formě čaje. Jak si ale bylinný čaj připravit? Dvě polévkové lžičky léčivky spařte vroucí vodou a nechte deset až patnáct minut louhovat. Pak sceďte a popíjejte čaj během celého dne.

Nejlépe třikrát do týdne. Vyzkoušet ale můžete i bylinnou koupel. Přibližně 200 g řebříčku vylouhujte ve dvou litrech vody a následný odvar po přecedění vlijte do vany s horkou nebo vlažnou vodou. Skvělá je i esence z řebříčku kterou si můžete dvakrát týdně promazat celé tělo.

Jak používat pískavici?

Znáte tuto zázračnou bylinku? Pískavici se také říká řecké seno. Používají se zejména semena, a to tak, že je roztlučete nebo pomelete na jemný prášek. Pískavice se konzumuje tak, že si připravíte řebříčkový čaj, do něhož přidáte půl čajové lžičky pomleté pískavice.

Pískavice totiž pomáhá nejen při odvápnění kostí, ale také při nánádorech kostí nebo při zánětu kostní dřeně.

Zázračný nápoj

Možná to na první pohled nevypadá, ale syrová vejce v kombinaci s vodkou a medem skutečně dokážou zázraky. Podle mnoha bylinkářů a přírodních léčitelů jde o nápoj, který by měl užívat každý, koho řídnutí kostí trápí.

Nejprve syrová vejce omyjte a zalijte je šťávou z dvou kilogramů citronů. Vejce uložte do lednice a nechte je tam tak dlouho, dokud se skořápky od vajec neoddělí. Obvykle to trvá šest až osm dní. Je dobré jednou za den nebo alespoň za dva dny vejce obrátit lžicí.

Vajíčka by nakonec měla zůstat jen v tenké slupce. Ty pak zalijte půl litrem čtyřicetiprocentního alkoholu, nejlépe kvalitní vodkou. Přidejte čtyři až pět lžic medu a vše pořádně rozmixujte. Vzniklou tekutinu uchovávejte v lednici a konzumujte každé ráno jednu polévkovou lžíci nalačno a jednu těsně před tím, než půjdete spát.

Jak předcházet nemoci?

Důležitý je pravidelný pohyb, ať už budete plavat nebo budete chodit na procházky, je zapotřebí se tomu věnovat alespoň třikrát do týdne. Také do svého jídelníčku zařaďte potraviny bohaté na vitamin D, tedy například houby, lososa, tuňáka nebo pomerančový džus. Rovněž si v létě v brzkých dopoledních a odpoledních hodinách dopřávejte dostatek sluníčka.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden