5 skvělých koření, která chutnají a také léčí

Dáváte kmín jen do vody při vaření brambor a majoránku do bramboráků a do polévky? Je to velká škoda, protože mají překvapivé léčebné účinky.

Vybrali jsme pro vás několik běžných koření, jejichž hojivé síly můžete použít jako lék při mnoha zdravotních obtížích.

Také vás může zajímat ...

Kmín

Ten koho trápí nadýmání a trávicí obtíže by měl sáhnout po kmínu, protože uklidní žaludek, usnadní trávení, svědčí játrům a žlučníku, pomáhá obnovovat střevní mikroflóru po užívání antibiotik. Méně známé je, že pomáhá při astmatu, proti kašli a uleví i při menstruačních křečích. Obklad z teplého kmínového čaje pak zabírá na bolesti hlavy.

Hřebíček

Hřebíček je ceněný především pro schopnost dezinfikovat a lokálně znecitlivit. Proto je skvělý pomocník při bolestech zubů a dásní. Většinou se užívá ve formě tinktury, kterou se postižené místo potírá, ale klidně ho můžete kousat celý.

Hřebíčková silice také tlumí bolesti kloubů a svalů, a proto se přidává do masážních přípravků. Výluhem z hřebíčku můžete potírat akné či podrážděnou pokožku, lze ho i pít pro snížení hladiny cukru v krvi a pro celkové posílení.

Připravíte ho tak, že do půl litru vody dáte lžíci hřebíčků a necháte 24 hodin louhovat.

Majoránka

Pokud trpíte nespavostí, jste nervózní a vystresovaní, pomůže vám majoránka, ať čerstvá, nebo sušená, protože výborně uklidňuje a posiluje nervy. Kromě toho zlepšuje trávení, poradí si s plynatostí, kolikou a průjmem.

Jelikož zvyšuje tvorbu žluči a žaludečních šťáv, hodí se do těžších jídel, která díky ní tělo lehčeji zpracuje. Majoránka má rovněž protizánětlivé účinky, takže ji můžete při bolestech v krku užívat ke kloktání nebo čaj z ní použít jako obklad na rány.

Připravíte ho z jedné až dvou lžiček sušené bylinky a čtvrtlitru horké vody (po třech minutách sceďte). Snadno připravíte i výluh – ve dvou lžících studené vody máčejte nejméně 24 hodin dvě lžíce sušené bylinky.

V běžném množství mohou léčivých schopností majoránky využívat i těhotné ženy.

Pepř

Pepř černý je močopudný a má detoxikační schopnosti. Dokáže osvěžit a vzpružit – rozproudí totiž krev a zlepší tak okysličení celého těla. Umí uvolnit rýmu nebo pomoci s léčbou infekce, a to už jen pouhou přítomností v pokrmu.

Tradičně je přírodním afrodiziakem a kromě toho posiluje i chuť k jídlu, protože podporuje tvorbu slin i žaludečních šťáv. Aby měl co nejsilnější účinky jako koření i jako lék, je dobré namlít ho těsně před podáváním.

Skořice

Výčet toho, co zvládne skořice, je obrovský, musíte ji ale užívat dlouhodobě a v přiměřeném množství – asi tři gramy denně. Ideální je konzumovat ji s medem, který její účinky posiluje. Skořice je výborné přírodní antibiotikum, má příznivé účinky na paměť, zvyšuje aktivitu mozku a údajně může být prevencí Alzheimerovy choroby.

Na mletou skořici by neměli zapomínat ti, kdo si hlídají krevní cukr, cholesterol nebo je trápí artritida. S jejím přispěním se také z těla rychleji vyplavují nejen škodliviny, ale i sůl, takže se hodí pro pacienty s dnou.

Časopis, který by vás mohl zajímat

Moje chvilka pohody

Moje chvilka pohody je týdeník určený čtenářkám „pohodářkám“, které berou život s nadhledem, shovívavostí, humorem i pochopením. Na své si přijdou všechny, které zajímají osudy jiných žen i známých osobností. Na nové číslo se můžete těšit každý čtvrtek.

Komentáře

...