Moje chvilka pohody

7 dobrých důvodů, proč máme jíst hrušky

Na hrušky se mezi ostatním ovocem tak trochu zapomíná, v jídelníčku by ale rozhodně neměly chybět.

Hruška je skvělý pomocník pro pročištění organismu. Obsahuje vyvážený poměr vitamínů a minerálů, bude výborným doplňkem vašeho jídelníčku při hubnutí a prospěje vašemu trávení. Při nákupu si místo sladkostí kupte raději hrušku, je mnohem zdravější než jakákoliv sladkost. Připomeňme si, proč jsou hrušky zdravé.

1. Prospívají trávení

Hrušky především prospívají trávicímu ústrojí, protože jsou doslova nadupané vlákninou, a nejen tou rozpustnou, ale obsahují i větší množství vlákniny nerozpustné. Rozpustná pomáhá snižovat hladinu cholesterolu v krvi a nerozpustná má projímavé účinky, takže je účinná proti zácpě. Vláknina také pomáhá v tlustém střevě likvidovat hnilobné proces a, tím mírní křeče i plynatost.

2. Léčí žaludek


Hrušky působí žlučopudně a příznivě ovlivňují žaludeční potíže. Najdete v nich pektiny, které chrání sliznici žaludku a střev Pokud jste po syrových hruškách nafouknutí, zkuste hruškovou šťávu nebo kompot.


3. Detoxikují


Mají schopnost neutralizovat a vylučovat z těla těžké kovy a jedovaté látky, jako je olovo, rtuť nebo kadmium. Hrušky dokážou i snížit hodnoty kyseliny močové, proto jsou skvělé pro lidi trpící dnou.


4. Snižují tlak a chrání srdce


Díky draslíku pomáhají hrušky zpevňovat cévy a brání v nich hromadění vápníku, doporučují se proto při chorobách krevního oběhu. Dokážou také významně snižovat vysoký tlak. Nejvíce prospěšných látek je ve slupce a v bílé dužině těsně pod ní, konzumujte proto raději neoloupané. Bílá dužina pomáhá rovněž předejít mozkové mrtvici.


5. Napomáhají prevenci rakoviny


Hrušky mají vysoký podíl antioxidantů, zejména quercetinu, který se vyznačuje nejen protiplísňovými i antibakteriálními vlastnostmi, ale napomáhá i prevenci rakoviny. Obsahují též třísloviny, které jsou důležitým antioxidantem s protizánětlivým účinkem.


6. Podporují fungování ledvin


Doporučují se při ledvinovém selhání způsobeném zánětem nebo odumíráním ledvinových buněk. Neobsahují totiž žádný sodík, mají velmi málo proteinů, působí močopudně a jak už bylo řečeno, jsou dobrým zdrojem draslíku. Konzumace velkého množství hrušek se doporučuje také při plicním a ledvinovém otoku.


6. Zajistí dobrou náladu


Sladké plody hrušní nabízejí i velké množství kyseliny listové, důležité pro zdravou krvetvorbu a dobrou náladu.

7. Usnadňují hubnutí

Zabraňují záchvatům hladu a díky vysokému obsahu jódu pomáhají štítné žláze setrvat v dobré kondici, což je při hubnutí základní předpoklad. Kromě toho mají vysoký podíl vody (80 %), takže málo kalorií. A díky obsahu fruktózy, která je 1,5krát sladší než cukr, uspokojí hrušky chuť na sladké a mají nízký glykemický index (38).

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden