Moje chvilka pohody

Babiččin makový závin

Kynuté záviny s mákem a ořechy jsou velmi chutné a oblíbené. Čerstvé vydrží i do druhého dne.

Suroviny na 1 závin

- 200 ml mléka - 20 g droždí - 400 g hladké mouky - 100 g celozrnné pšeničné mouky - strouhaná kůra z 1/2 citronu - 80 g krupicového cukru - 100 g másla - 1 vejce - špetka soli - rozpuštěné máslo na potření

Na náplň

- 150 ml mléka - 150 g mletého máku - 4 lžíce krupicového cukru - 2 lžíce strouhaných vlašských ořechů - 2 lžíce rumu

Postup

1. Ve vlažném mléce rozpusťte droždí a nechte asi 15 minut vzejít kvásek.

2. Ve velké, hluboké míse smíchejte obě mouky s nastrouhanou citronovou kůrou. Přidejte cukr, rozpuštěné máslo, vejce a špetku soli. Promíchejte a doprostřed vlijte kvásek. Zadělejte klasické kynuté těsto a nechte ho asi 45 minut na teplém místě kynout.

3. Mezitím si připravte náplň. Mák zalijte horkým mlékem, přidejte zbylé ingredience, důkladně zamíchejte a nechte vychladnout.

4. Vykynuté těsto ještě jednou propracujte a potom jej vyválejte na pomoučeném vále na plát o velikosti asi 30 x 40 cm. Potřete ho nádivkou a z užší strany srolujte. Pak ho podélně rozřízněte na dvě části. Oba kusy plněného těsta sviňte a položte těstovou stranou dolů na plech vymazaný máslem. Přikryjte utěrkou a nechte ještě 20 minut kynout.

5. Závin potřete rozpuštěným máslem a dejte péct do trouby rozehřáté na 200 ºC asi na 35 minut. Párátkem vyzkoušejte, zda je závin propečený a nechte ho dojít ještě 10 minut ve vypnuté troubě.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden