Moje šťastná hvězda

Báječné domácí dobroty z mrazáku

S našimi recepty ušetříte čas!

Kuřecí polévka s rýží

Pikantní polévku mulligatony přivezli z Indie Britové. Představujeme vám pestrou sytou variantu s kuřecím masem, zeleninou a rýží.

Suroviny: 30 g másla,1 lžíce olivového oleje,1 velké oloupané jablko nakrájené na kostičky, 450 g kuřecích prsíček, 1 lžíce kari pasty, 850 ml vývaru, 2 středně velké mrkve, 2 středně velké stonky řapíkatého celeru,1 velká oloupaná cibule nakrájená na kolečka, 60 g rýže b a s m a t i, 1 lžíce škrobové moučky, 2 lžíce studené vody, 250 ml 33% smetany, ½ lžičky citronové kůry, ½ lžičky soli , mletý pepř,  2 lžíce sekaného čerstvého koriandru

Postup: V kastrolu rozehřejeme máslo a na mírném ohni na něm 10 minut dusíme jablka a kuřecí maso. Přidáme kari pastu a dusíme. Pak přilijeme vývar, mrkev, celer, cibuli, rýži a uvedeme do varu. Snížíme teplotu, přikryjeme poklicí a vaříme dalších 20 minut. Mezitím smícháme škrobovou moučku s vodou, přidáme šlehačku, citronovou šťávu, osolíme a směs přidáme do polévky.
Zvýšíme teplotu a vaříme, až polévka zhoustne. Pak na mírném ohni vaříme ještě tři minuty. Nakonec přidáme pepř, koriandr, odstavíme z ohně a rychle zchladíme. V pevné nádobě v mrazáku vydrží až 2 měsíce. Před podáváním polévku za častého míchání ohřejeme.

Pikantní polévku ocení milovníci exotických chutí.

Kuřecí směs na víně

Tuto lahodnou směs kuřecího masa na červeném místě doplňují kousky anglické slaniny, houby, cibule a cukrové lusky.

Suroviny na 4 porce:  2 lžíce olivového oleje, 4 plátky libové slaniny, 1,5 kg kuřete, ½ lžičky soli, čerstvě mletý černý pepř, 450 g oloupané cibule, 220 g oškrábaných malých brambor, 220 g otřených malých žampionů nakrájených na plátky, 2 oškrabané středně velké mrkve nakrájené na kolečka, 250 ml suchého červeného vína, 400 g konzervovaných rajčat, 2 prolisované stroužky česneku, ½ lžičky sušeného rozmarýnu, ½ lžičky sušeného tymiánu,1 bobkový list, 200 g očištěných cukrových lusků, 2 lžíce sekané čerstvé petrželky, rozmarýn na ozdobu

Postup: V kastrolu rozpálíme olej a prudce opečeme slaninu. Pak ji odložíme stranou. Kuře osolíme a opepříme. V kastrolu rozpálíme zbytek oleje a maso naporcované na osm dílů na něm opečeme. Kuře odložíme stranou. Ve stejné nádobě dusíme cibuli, brambory, mrkev a houby.
Přilijeme víno, uvedeme do varu a krátce povaříme. Pak do kastrolu vrátíme kuře, přidáme rajčata i s nálevem, česnek, bylinky a bobkový list. Směs uvedeme znovu do varu a pod pokličkou dusíme pomalu asi 45 minut, až zelenina a maso změkne. Přidáme cukrové lusky, petrželku, kousky slaniny a necháme ještě 5 minut vařit. Bobkový list odstraníme. Opět dáme zmrazit.

Kuřecí směs na víně nabídne pestrou směs chutí a vůní.

Plněné kapustové listy

Křehké listy kadeřavé kapusty budeme plnit výrazně kořeněnou směsí hovězího masa. S rýží budou chutnat nejlépe.

Suroviny na 4 porce: 1 lžíce olivového oleje, 450 g mletého hovězího masa, 1 cibule, 1 stroužek česneku, ½ lžičky mletého kmínu, 1 lžička koriandru, 1 malá chilli paprička, 100 g rýže, 300 ml hovězího vývaru, 8 očištěných a kapustových listů, 200 g vařené směsi dlouhozrnné a plané rýže

Omáčka: 30 g másla, 6–8 cibulek, 1 stroužek česneku, 1 velká mrkev, 400 g konzervovaných rajčat, 1 lžíce rajského protlaku, hřebíček , ¼ lžičky cukru, ¼ lžičky soli, pepř

Postup: Rozpálíme olej a maso na něm osmahneme dohněda. Pak přidáme cibuli a česnek a 5 minut restujeme. Pak přidáme koriandr, kmín a minutu na ohni mícháme. Přisypeme rýži, chilli papričku, přilijeme vývar, uvedeme do varu, zmírníme teplotu a dusíme 30 minut. Při přípravě omáčky rozpustíme máslo a na něm 10 minut dusíme cibuli, česnek a mrkev. Přidáme rajčata, protlak, hřebíček, cukr, sůl a trochu pepře. Přivedeme k varu, snížíme teplotu a dusíme 15 minut. Odstraníme hřebíček. Na listy kapusty dáme hovězí směs a zarolujeme. Vařenou dlouhozrnnou rýži rozprostřeme na dno pekáčku a na ni rozložíme kapustové závitky. Vše zalijeme studenou omáčkou. Před zmrazením přikryjeme nádobu mikrotenovou fólií.
Obr.1 Tato kuřecí polévka je rychlá na přípravu

Plněné kapustové listy jsou jedlíky velmi oblíbené.

.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden