Moje sladké tajemství

Baklava s ořechy

Suroviny:


  • 300 g fillo těsto (v nouzi lze použít i listové)

  • 150 g lískových oříšků

  • 150 g vlašských ořechů

  • 100 g piniových oříšků

  • 100 g másla

  • 4 lžíce medu

  • 4 vejce (velká)

  • 1 špetka soli

  • půl lžičky kardamomu mletého

  • 50 g hnědého cukru

  • půl pomeranče

  • 2 lžíce hnědého rum


Postup:

Všechny oříšky nasekáme. Dvě třetiny rozehřátého másla promícháme s ořechy, medem, vejci, solí a kardamomem. Troubu předehřejeme na 150 °C, těsto velmi tence vyválíme. Formu s vyššími okraji vyložíme pečicím papírem.

Na dno položíme třetinu rozváleného těsta, přitiskneme, potřeme trochou zbylého másla a navrstvíme polovinu ořechové směsi. Na ni položíme druhou část těsta, opět potřeme máslem a navrstvíme zbylou směs s ořechy.

Pokryjeme posledním plátem těsta, přitiskneme, nožem naznačíme v pravidelných rozestupech čtverečky 3 x 3 cm, potřeme zbytkem másla a baklavu pečeme asi 25 minut. Cukr svaříme v kastrůlku v 50 ml vody a pak na mírném ohni asi 10 minut povaříme.

Z pomeranče ostrouháme kůru a šťávu vymačkáme. Spolu s rumem přidáme k sirupu a přelijeme vším upečenou baklavu. Necháme vychladnout a pak krájíme podle naznačených řezů na menší kostky.

TIP:

Dezert původem z turecké kuchyně. K přípravě se původně používalo těsto filo, které je ještě tenčí než listové. Seženete ho například v obchodech s řeckými specialitami.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden