Baklava s ořechy

Suroviny:

  • 300 g fillo těsto (v nouzi lze použít i listové)
  • 150 g lískových oříšků
  • 150 g vlašských ořechů
  • 100 g piniových oříšků
  • 100 g másla
  • 4 lžíce medu
  • 4 vejce (velká)
  • 1 špetka soli
  • půl lžičky kardamomu mletého
  • 50 g hnědého cukru
  • půl pomeranče
  • 2 lžíce hnědého rum

Postup:

Všechny oříšky nasekáme. Dvě třetiny rozehřátého másla promícháme s ořechy, medem, vejci, solí a kardamomem. Troubu předehřejeme na 150 °C, těsto velmi tence vyválíme. Formu s vyššími okraji vyložíme pečicím papírem.

Na dno položíme třetinu rozváleného těsta, přitiskneme, potřeme trochou zbylého másla a navrstvíme polovinu ořechové směsi. Na ni položíme druhou část těsta, opět potřeme máslem a navrstvíme zbylou směs s ořechy.

Pokryjeme posledním plátem těsta, přitiskneme, nožem naznačíme v pravidelných rozestupech čtverečky 3 x 3 cm, potřeme zbytkem másla a baklavu pečeme asi 25 minut. Cukr svaříme v kastrůlku v 50 ml vody a pak na mírném ohni asi 10 minut povaříme.

Z pomeranče ostrouháme kůru a šťávu vymačkáme. Spolu s rumem přidáme k sirupu a přelijeme vším upečenou baklavu. Necháme vychladnout a pak krájíme podle naznačených řezů na menší kostky.

TIP:

Dezert původem z turecké kuchyně. K přípravě se původně používalo těsto filo, které je ještě tenčí než listové. Seženete ho například v obchodech s řeckými specialitami.

Časopis, který by vás mohl zajímat

Moje sladké tajemství

Moje sladké tajemství je jedinečný časopis pro ženy, které se zajímají o aktuální dění v českém showbyznysu. Přináší strhující a poutavé novinky i zprávy ze života slavných osobností a odhaluje jejich skrytá tajemství. Je určený pro čtenářky hledající nápadité a zároveň oddechové čtení, u kterého si chtějí odpočinout od svých každodenních starostí. Velkou předností časopisu je důraz na obrazovou stránku a stručnost pikantních článků, které jdou doslova na dřeň příběhu.

Komentáře

...