Balkánská polévka tarator

Tarator je asi nejtypičtejší polévka zastudena anebo tekutý salát a v okurkové sezoně byste ji rozhodně neměli opomenout. Pochází z Balkánu, ale v jednotlivých zemích se její příprava v detailech liší.

Ingredience

1 větší salátová okurka, 4 stroužky česneku, 4 až 5 lžic olivového oleje, 500 ml acidofilního mléka, 1 velký bílý jogurt s živými kulturami, ½ citronu, 1 lžíce nasekaného kopru, 1 lžíce nasekané petrželky, 80 g vlašských ořechů, sůl, chilli koření

Také vás může zajímat ...

Postup

Pečlivě omytou okurku nahrubo nastrouháme, ale neloupeme ji. Česnek utřeme se solí a koprem, přidáme olej a vše smícháme dohromady. n Poté vmícháme acidofilní mléko, jogurt, čerstvý kopr a petrželku. Polévka nesmí být příliš hustá, a proto je možné ji naředit vodou. Tarator pak necháme odležet a vychladit. Téměř hotový tarator ještě zakapeme citronovou šťávou a dáme vychladit.

Před podáváním každou porci ozdobíme nasekanými ořechy. Můžeme podávat i na kostky ledu.

Přidáním chilli si můžeme snadno připravit i ostřejší variantu.

Časopis, který by vás mohl zajímat

Moje šťastná hvězda

Váš oblíbený časopis Moje šťastná hvězda dostal novější kabátek! Můžete se těšit na nové rubriky, ještě více žhavých kauz, které hýbou českým showbyznysem, dojemné osudy filmových legend i pikantní lásky slavných. To vše už v tomto čísle!

Komentáře

...