Moje šťastná hvězda

Bez studených omáček ani ránu!

Jednoduché a parádní

Studené omáčky jsou skvělým doplňkem ke všem grilovaným masům, ale i k drůbeži, hamburgerům, dokonce i k čerstvé zelenině a těstovinám. Přesvědčete se, že připravit chuťově efektní omáčky není vůbec nic složitého, za to na stole udělají velkou parádu.

Omáčka z dijonské hořčice

Tato omáčka je obzvlášť vhodná ke grilovanému jehněčímu hřbetu a drůbeži, speciálně je vynikající ke krůtě.

Suroviny na 4 porce: 80 g dijonské hořčice, 3 lžíce žervé nebo zakysané smetany, 70 ml smetany, 150 ml mléka, 30 ml aceta balsamica, 30 ml olivového oleje extra virgin, sůl, pepř Postup: Dijonskou hořčici vmícháme do žervé a postupně do směsi zašleháme ostatní suroviny Dochutíme podle potřeby pepřem a solí. Omáčku necháme před podáváním vychladit. Během této doby se zároveň také odleží, což je důležité pro dostatečné propojení všech chutí. Pokud třeba grilujete vepřové nebo hovězí maso a nepodáváte ho s touto omáčkou, pak o mnoho přicházíte.

Dijonská hořčice vás zaujme svou výraznou chutí.

Omáčka z ovčího sýra

Pikantní a zajímavá omáčka se hodí k syrové zelenině, ale i k těstovinám.

Suroviny pro 4 osoby: 100 g ovčího sýra, 2 lžíce olivového oleje, ½ lžičky bílého vinného octa, bílý pepř, 1 stroužek česneku, 125 ml sladké smetany, 1 lžíce kaparů, 1 malá nakládaná okurka, 5 černých olivového

Postup: Sýr vložíme do mísy a rozdrtíme vidličkou. Přidáme olej, ocet, trochu pepře a smícháme dohladka. Česnek oloupeme, prolisujeme a přimícháme do sýrového krému. Ušleháme smetanu. Kapary, okurky a vypeckované olivy nasekáme nadrobno. Smetanu a ostatní pokrájené přísady nakonec vmícháme do sýrové omáčky.

Místo ovčího sýra můžete použít i sýr cottage nebo klasický tavený sýr.

Bylinková omáčka

Omáčka s bylinkami je o poznání jemnější a chutná k přírodně upraveným rybám a bílým masům.

Suroviny pro 4 osoby: 3 sardinky, 1 lžíce kaparů, 10 zelených oliv, 150 g přírodního jogurtu, 1 lžička plnotučné hořčice, 1 lžíce citronové šťávy, , sůl, mletý černý pepř, po ½ svazku petrželky,pažitky a kopru, 1 stroužek česneku

Postup: Sardinky opláchneme studenou vodou a osušíme. Olivy vypeckujeme a společně se sardinkami a kapary je najemno nasekáme. Jogurt smícháme dohladka s hořčicí a citronovou šťávou. Podle chuti osolíme a opepříme. Bylinky opláchneme a osušíme. Nakrájené je společně s prolisovaným česnekem, sardinkami, olivami a kapary vmícháme do jogurtového základu.

Do omáčky jsme místo česneku zkusili nadrobno nakrájenou karamelizovanou cibulku.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden