Moje sladké tajemství

Bezmasá strava: škodí, či prospívá?

Obecně vzato, vegetariánská strava vylučuje maso, vegetariáni tedy nejedí ani ryby či drůbeží maso. Ještě přísnější je strava veganská, která zavrhuje i nemasné zvířecí produkty, jako je mléko, vejce či med.

Nezapomínejte na bílkoviny

Jeden z největších problémů, obzvlášť pro striktní vegetariány, je zajistit tělu adekvátní množství bílkovin z rostlinných zdrojů. Všechny živočišné produkty – od masa, drůbeže, ryb až po mléko a vajíčka – se označují jako úplné proteiny, neboť obsahují všechny esenciální aminokyseliny ve správném množství.

Možné potíže s vegetariánstvím tedy pramení z toho, že s výjimkou sóji chybí většině potravin neživočišného původu jedna nebo více esenciálních aminokyselin, a proto jsou považované za neúplné.

Jak to řešit

Naštěstí existuje poměrně jednoduché řešení, a sice kombinovat rostlinné zdroje takovým způsobem, aby tělu společně poskytly všechny potřebné stavební látky.

Kupříkladu esenciální aminokyselina, která chybí ve fazoli, hrášku a čočce, je bohatě obsažená v obilí, naopak to, co v obilí chybí, poskytne fazole. Naučíte-li se proto správně kombinovat potraviny, máte vyhráno.

.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden