Bojíte se cukru?

Chuť na sladké máme vrozenou a těžko s tím něco naděláme. Místo bílého cukru ale můžeme zvolit jinou přírodní variantu. Čím můžeme cukr nahradit?

Sladká tráva neboli stévie

Přírodní sladidlo, vyrobené z rostliny Stevia rebaudiana, je už zcela běžnou přírodní náhražkou. Neobsahuje vůbec žádné cukry a nemá žádnou kalorickou hodnotu. Navíc k jejímu trávení naše tělo nemusí vylučovat žádný inzulin, a to je důvod, proč je tak populární mezi diabetiky. Údajně také snižuje chuť na alkohol a cigarety, podporuje hojení ran a pomáhá předcházet zubnímu kazu.

Také vás může zajímat ...

Stévii koupíte jako sypký prášek i jako tabletky a dražé.

Použít ji můžete kdekoliv místo cukru.

Hnědý cukr

Vzniká během výroby bílého cukru – v jednu chvíli se prostě proces čištění (kdy se zbarvuje hnědě zbarvené melasy) zastaví. Podle toho, v jaké fázi výroby se tak stalo, má cukr různé zbarvení. Na rozdíl od bílého cukru ještě obsahuje určité procento minerálů, aminokyselin a vitaminů. Není jich ale tolik, aby při běžné spotřebě nějak významně přispěly k našemu zdraví.

Hnědý cukr má příjemnou karamelovou chuť, pro kterou se s oblibou používá při pečení drobného cukroví, na oslazení kávy nebo třeba do koktejlů.

„Zdravě“ sladit lze také melasou, sladem či sirupem z agáve.

.

Časopis, který by vás mohl zajímat

Můj čas na kafíčko

Ve čtvrtek vycházející Můj čas na kafíčko odhaluje strhující životní story slavných hvězd, jejich lásky, prohry, vítězství, spalující vášně, bolestné rozchody, i usmíření a osudové vzestupy i pády těch největších českých i světových legend. To vše a mnohem více najdete v časopise Můj čas na kafíčko.

Komentáře

...