Můj čas na kafíčko

Bojíte se cukru?

Chuť na sladké máme vrozenou a těžko s tím něco naděláme. Místo bílého cukru ale můžeme zvolit jinou přírodní variantu. Čím můžeme cukr nahradit?

Sladká tráva neboli stévie

Přírodní sladidlo, vyrobené z rostliny Stevia rebaudiana, je už zcela běžnou přírodní náhražkou. Neobsahuje vůbec žádné cukry a nemá žádnou kalorickou hodnotu. Navíc k jejímu trávení naše tělo nemusí vylučovat žádný inzulin, a to je důvod, proč je tak populární mezi diabetiky. Údajně také snižuje chuť na alkohol a cigarety, podporuje hojení ran a pomáhá předcházet zubnímu kazu. Stévii koupíte jako sypký prášek i jako tabletky a dražé. Použít ji můžete kdekoliv místo cukru.

Hnědý cukr

Vzniká během výroby bílého cukru – v jednu chvíli se prostě proces čištění (kdy se zbarvuje hnědě zbarvené melasy) zastaví. Podle toho, v jaké fázi výroby se tak stalo, má cukr různé zbarvení. Na rozdíl od bílého cukru ještě obsahuje určité procento minerálů, aminokyselin a vitaminů. Není jich ale tolik, aby při běžné spotřebě nějak významně přispěly k našemu zdraví. Hnědý cukr má příjemnou karamelovou chuť, pro kterou se s oblibou používá při pečení drobného cukroví, na oslazení kávy nebo třeba do koktejlů.  „Zdravě“ sladit lze také melasou, sladem či sirupem z agáve.

.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)
Štítky:

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden