
Suroviny:
- 750 g brambor
- 250 g polohrubé mouky
- 250 g uvařeného uzeného masa
- 1 vejce
- 3 velké cibule
- 3 lžíce oleje
- sůl
Postup:
Brambory si uvaříme den předem. Druhý den je oloupeme a nastrouháme do mísy. Cibuli si oloupeme, nakrájíme nadrobno a na rozehřátém tuku opečeme dohněda.
Zhruba polovinu cibulky ale odebereme již dřív, ještě předtím než začne zlátnout, a smícháme ji s najemno nasekaným uzeným masem. Na sporák postavíme větší hrnec s vodou a přivedeme si ji k varu.
Do mísy dáme brambory, mouku, vejce a trochu soli. Vypracujeme hladké a nelepivé těsto, které si na pomoučeném válu rozválíme na tenký plát.
Z těsta potom vykrajujeme čtverce o straně asi 6 cm. Do středu pak dáváme trochu uzeného masa s cibulkou, pečlivě zabalíme, stiskneme a vyválíme kulatý knedlík. Hotové knedlíky vaříme něco málo přes 10 minut ve vroucí vodě.
Knedlíky poté ještě teplé podáváme zasypané křupavou cibulkou, kterou jsme opekli dohněda.
TIP:
Plněné knedlíky můžeme doplnit ohřátým kysaným nebo i zadělávaným sladkokyselým zelím.
Komentáře