Moje šťastná hvězda

Bylinky na každou bolest

Užíváte na bolest hlavy, kloubů, svalů nebo čehokoli jiného volně dostupné léky? Máte stále po ruce Ibalgin, Valetol nebo jiné prášky, které vám ulevují od bolesti? A víte, kolik chemie do sebe dostáváte? Raději sáhněte po bylinkách.

Uši

Píská vám v uších, nebo vám uši často zaléhají? Vyzkoušejte tinkturu, kapky nebo obklad. Při hučení v uších si každou hodinu nakapejte do každého ucha čtyři až osm kapek šťávy z kokošky pastuší tobolky.

Dostali jste zánět středního ucha? Pak pomůže šťáva z aloe stromovité nebo netřesku střešního. Před použitím šťávy si ale vytřete ucho olejem. Kapejte si do ucha dvakrát až třikrát denně dvě kapky. Pro snadnější aplikaci můžete použít i vatový tampon, který vsunete do ucha. Na zánět zabírá taktéž obklad, který se připravuje z 20 g mateřídoušky úzkolisté a 40 g natě komonice lékařské. Hrst bylin spařte v plátně umístěném nad vroucí vodou.

Krk

Skolilo vás náhlé nachlazení? Nebo vás bolí v krku? Nemůžete polykat a každé sousto nebo loknutí si tekutiny pro vás znamená utrpení? Vyzkoušejte česnek, který má silné antibakteriální účinky.Stačí rozmačkat jeden stroužek česneku a po celý den ho cucat či žvýkat. Podobné účinky má i zázvor v podobě čaje.

Zuby

Aby byly zuby zdravé, musíte si dopřávat pokrmy s dostatkem vitaminů a minerálních látek.
Když už vás zuby nebo dásně ale přece jen rozbolí, stačí vylouhovat pět hřebíčků ve 150 ml pálenky. Tekutinu nechte stát čtrnáct dní na teplém místě a pak nálev sceďte a roztokem si potírejte bolavé dásně nebo zuby.

Na kloktání je zas výborná směs z jedné čajové lžičky jitrocele kopinatého a jedné čajové lžičky řepíku lékařského. Tu přelijte dvěma decilitry vroucí vody a nechte deset až patnáct minut louhovat. Poté sceďte a pravidelně kloktejte.

Žaludek

Vyvolat bolest žaludku může téměř cokoli. Přejedení, tučná strava, zkažené jídlo... U akutního zánětu žaludku většinou postačí, když budete dva či tři dny držet dietu. Při přetrvávajících bolestech vám ale uleví 10 g natě kokošky pastuší tobolky povařené v půl litru vody. Odvar užívejte po lžících během dne.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden