Moje sladké tajemství

Bylinky z květináče: Pažitka pobřežní

Má ráda světlo Pěstování pažitky v přenosných nádobách není nijak složité. Proto ji na okně kuchyně nebo chodby můžete mít i vy, vždy připravenou k běžnému použití. Pažitka patří mezi bylinky, které vyžadují hodně světla, na zahradě ji tedy vysazujte na slunné místo.

Světlo potřebuje ale i doma za oknem. Proto květník s pažitkou umístěte na okno orientované na jih, jihovýchod anebo na západ. Chrání před rakovinou Nenáročná pažitka obsahuje vysoké množství vitaminu C, dále riboflavinu, draslíku, vápníku, fosforu, sodíku, železa a betakarotenu.

Proto podporuje chuť k jídlu a tvorbu trávicích šťáv. Je účinná i proti střevním parazitům a snižuje krevní tlak. Chrání před rakovinou jícnu, žaludku, tlustého střeva, prsu i plic. Má také protisklerotický a dezinfekční účinek.

Nesmí se vařit Pokud budete konzumovat pažitku, nikdy ji nevařte. Zničili byste tak většinu jejích prospěšných látek. Jen ji čerstvou přidejte do jídla úplně na závěr. Tradičně se jí koření například tvaroh, čerstvý sýr, saláty, vajíčkové pokrmy a omáčky.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden