Moje sladké tajemství

Bylinky z louky: Vachta trojlistá

Upravuje funkci jater a žlučníku

Vachta je typická svou hořkou chutí. Tu způsobují hořčiny, které vyvolávají zvýšenou tvorbu žaludečních a mírně i žlučníkových šťáv. Tím tato bylinka významně podporuje zažívání.

Rovněž má mírně projímavý účinek, celkově posiluje organismus a upravuje funkce jater a žlučníku. Právě proto bývá vachta častou součástí hořkých žaludečních čajů, tinktur a extraktů.

S vachtou zacházejte opatrně

Vachta ve směsi s jinými bylinami působí i na uklidnění nervů.

Ať už budete vachtu užívat při žaludeční nevolnosti, nebo podrážděné psychice, musíte mít na paměti, že rostlina může být mírně toxická, takže je třeba s dávkováním postupovat obezřetně. Vyhnout by se jí měly těhotné a kojící ženy.

Při větších dávkách nebo při dlouhodobém užívání může působit nevolnost až otravu.

Čaj na imunity

Smíchejte po 1 díle sušeného listu vachty, natě zeměžluče a listu bazalky. Z připravené směsi dejte 1 kávovou lžičku do šálku a zalijte vroucí vodou.

Nechte louhovat 5 minut, pak sceďte. Pijte 2x denně..

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden