Můj čas na kafíčko

Černá Hora: Země skal a jezer

Chcete tip na úžasnou a levnou dovolenou?  Malá země hrdých horalů toho nabízí hodně. Milovníkům slunce krásné pláže, dobrodruhům divoké skály, romantikům horské lučiny  a obdivovatelům historie středověké stavby. Každý si vybere!

Nejlépe bude začít u moře. Na severu najdete záliv Kotor, známou Boku Kotorskou, kde se kdysi za Rakouska vzbouřili – i čeští ­­– námořníci. Dnes je tu ovšem klid, čistý mořský vzduch a hladina jako sklo, záliv chrání před vlnami. Po celém černohorském pobřeží, ať už jsou to městečka Bigova, Budva či Sutomore není problém sehnat bydlení v nových, či naopak starobylých kamenných penzionech, ale skutečné zjevení je Sveti Stefan a jeho středověké město uprostřed moře, spojené s pevninou jenom úzkou cestičkou zvíci okresky. A hned vedle je krásná pláž se slunečníky.

Ve Sveti Stefan je těžké sehnat ubytování. Za pokus to ale stojí.

Fascinující kláštery v horách  

Vzdálenosti v Černé Hoře nejsou problém, horší je převýšení. Zdejší hory mají až 2500 metrů! Nedaleko od pobřeží leží Skadarské jezero, je to velká ptačí rezervace, a při romantickém pohledu na zbytky ostrovní pevnosti Lesendro, o kterou kdysi Černohorci bojovali s Turky, doporučujeme nechat  v místní restauraci ochutnat místní ryby – oukleje, opečené na rozmarýnu, majoránce a paprice. Jezer ovšem Černá hora nabízí mnohem víc! Třeba Pivské přehradní jezero na severovýchodě země, s Pivským klášterem, který byl právě kvůli přehradě kámen po kamínku rozebrán, přenesen a znovu sestaven ve skalní soutěsce o pár desítek metrů výš.

Pivský klášter si Černohorci rozebrali a kamínek po kamínku zase složili!

Chcete potkat medvědy?

Nejhezčím černohorským jezerem je Crné (Černé), tvořené Velkým a Malým jezerem, spojenými uzounkou říčkou. Dohlednost v křišťálové vodě je až 12 metrů! Leží v národním parku Durmitor, a když zmíníme malebný skalnatý kopec Medjed nad jezerem, je jasné, jaké největší zvíře je v parku  s trochou štěstí k vidění. A nejen on, také vlci, divoké kočky, prasaty a kamzíci. Nezapomeńte si ujít ani Titovu jeskyni. Slavný maršál se v ní za války na čas usídlil a s partyzány tu přemýšlel, jak na ty nácky nejlépe jít. Snad i zdejší horský vzduch přispěl k tomu, že je nakonec úspěšně vyhnal!

V lesích Durmitoru se potulují medvědi, naštěstí jsou plaší.

Dvě kuchyně Černé Hory

V této pozoruhodné zemi se jídla dělí na dva druhy – středomořské a horské, asi jako kdyby u moře leželo Slovensko. U Jadranu si pochutnáte na plodech moře zhruba jako v Chorvatsku, s různě upravenou zeleninou. Ve vnitrozemí vládnou spíš sytější a mléčné recepty, jako  obilniny, sýry, luštěniny, brambory a maso. V celé zemi je ovšem oblíben pršut, sušená vepřová šunka, uzená za přesně určených podmínek. Nejlepší je tzv. Njegušský pršut z oblasti nad Bokou Kotorskou. Specifickou potravinou je kajmak nebo též skorup, uleželý naložený mléčný škraloup, postupně sbíraný z plnotučného mléka. Je z něho neuvěřitelná pomazánka na chleba!

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)
Štítky:
reklama

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden