Český švestkový koláč

Tradiční žmolenkový koláč našich babiček má stále své pevné místo v české gastronomii, a to dokonce i ve špičkových restauracích.

Ingredience:

750 g vypeckovaných švestek

Těsto: 250 g polohrubé mouky, 150 g moučkového cukru, 150 g rozpuštěného másla, 4 vejce, 1 vanilkový cukr, 1 prášek do pečiva, 1 lžička nastrouhané citronové kůry, špetka soli

Žmolenka: 100 g hrubé mouky,100 g másla, 1 vanilkový cukr, 1 lžíce krupicového cukru

Postup:

Do mísy dáme nejdříve prosetou mouku, kypřicí prášek a vše dobře promícháme, pak přidáme všechny ostatní ingredience patřící do těsta a vymícháme jej dohladka.

Těsto nalijeme na plech s vyšším okrajem, který vyložíme papírem na pečení, a na těsto rovnoměrně poklademe švestky. n Připravíme si předtím žmolenku tak, že do mouky nastrouháme máslo, přidáme k němu vanilkový a krupicový cukr a dostatečně vše, nejlépe rukou, smícháme.

Zasypeme jí rovnoměrně koláč a dáme do předehřáté trouby péct na 20 minut při teplotě 180 °C.

Časopis, který by vás mohl zajímat

Moje šťastná hvězda

Váš oblíbený časopis Moje šťastná hvězda dostal novější kabátek! Můžete se těšit na nové rubriky, ještě více žhavých kauz, které hýbou českým showbyznysem, dojemné osudy filmových legend i pikantní lásky slavných. To vše už v tomto čísle!

Komentáře

...