Moje sladké tajemství

Chutný králík na žampionech

Suroviny:  1 celý králík nebo 5 králičích stehen  1 snítka čerstvého tymiánu  3 lžíce rostlinného oleje  2 lžíce másla  3 cibule  150 ml suchého bílého vína  300 ml drůbežího nebo zeleninového vývaru  200 ml 33% smetany ke šlehání  2 lžíce hladké mouky  1 citron  2–3 lžíce dijonské hořčice  1 lžíce kapar  sůl  pepř  špetka cukru krupice  citronová šťáva Na žampiony:  250 g žampionů  2 lžíce másla  1 lžíce rostlinného oleje  sůl a pepř  šťáva z ½ citronu  1 snítka čerstvého tymiánu

Postup: Králíka naporcujeme, osolíme, opepříme, mírně pocukrujeme, posypeme tymiánem a marinujeme přes noc v lednici.

Pokud nemáme čas, tak rovnou v ohnivzdorném hrnci rozehřejeme olej, králíka opečeme a vyjmeme z hrnce. Troubu vyhřejeme na 170 °C. Do hrnce dáme máslo a začneme na něm restovat cibulku, dokud nezesklovatí, pak přisypeme mouku a vše krátce restujeme.

Králíka vrátíme do hrnce, přilijeme víno a počkáme, až se odpaří alkohol. Poté přilijeme trochu vývaru. Hrnec zaklopíme a dáme do trouby. Dusíme až 2 hodiny. V průběhu dušení podle potřeby přilijeme vývar.

Maso dáme stranou, do základu dáme hořčici a vše rozmixujeme. Omáčku zjemníme smetanou, přidáme nasekané kapary a citronovou šťávu. Větší žampiony přepůlíme, menší necháme vcelku. V pánvi rozehřejeme máslo a olej.

Žampiony restujeme, dokud nezačnou chytat barvu a měknout. Poté je osolíme, opepříme, přidáme snítku tymiánu a ještě chvíli restujeme..

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)
reklama

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden