Moje sladké tajemství

Cibulovo-sýrový koláč

Suroviny:


  • 280 g hladké mouky + na poprášení

  • 165 g studeného másla na kousky

  • 500 g malých cibulí

  • 2 velká vejce

  • 250 ml smetany na šlehání

  • 150 g čedaru

  • sůl a pepř


Postup:

Mouku, 140 g másla a ¼ lžičky soli zpracujeme na drobenku. Vlijeme 8 lžic studené vody a uhněme těsto. Vytvarujeme z něj kouli a dáme na 30 minut chladit. Na lehce pomoučněné ploše vyválíme z těsta kruh o něco větší než 25cm koláčová forma. Na válečku ho přeneseme do formy a zatlačíme k okrajům, aby vznikla ,miska‘.

20 minut chladíme. Troubu zahřejeme na 200 °C. V rendlíku na zbylém másle 20 minut za občasného promíchání na středním plameni zahříváme cibuli, až zkaramelizuje. Stáhneme z ohně. Dno těsta lehce popícheme vidličkou, vyložíme pečicím papírem a zatížíme fazolemi.

Pečeme 20 minut, sejmeme papír i fazole a pokračujeme v pečení dokud těsto nezezlátne. V míse prošleháme vejce, přidáme smetanu, cibuli, polovinu sýra, osolíme, opepříme. Náplň naneseme na těsto, posypeme zbytkem sýra a pečeme 20–25 minut.

Koláč je upečený, když nůž zapíchnutý do středu vyjde čistý. Necháme ve formě zchladnout..

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden