Moje chvilka pohody

10 nejzdravějších potravin

Obchody nám denně nabízejí spoustu exotických plodů, plných vitamínů a důležitých minerálů. Přitom i ty obyčejné, domácí, a tedy snadno dostupné a běžné druhy mohou patřit k těm nejzdravějším.

Jestli chcete vědět co jíst, abyste byli zdraví a v pohodě, nabízíme vám seznam 12 nejzdravějších potravin. Stačí je jenom zařadit do svého jídelníčku. Udělejte to ale s rozmyslem. Po citronové šťávě ve větším množství vás může pálit žáha.

1. Citrony

Jeden citrón obsahuje více než 100 procent denního příjmu vitamínu C, který pomáhá vyrovnávat HDL cholesterol (ten hodný) v krvi a posiluje kosti.


2. Brokolice


Jedna středně velká brokolice obsahuje více než 100 procent denního příjmu vitamínu K a téměř 200 procent doporučené denní dávky vitamínu C, tedy dvou základních stavebních živin důležitých pro zdraví kostí.


3. Brambory


Jedna červená brambora obsahuje 66 mikrogramů kyseliny listové, což odpovídá stejnému množství, jaké bylo objeveno v jednom šálku špenátu nebo brokolice. Jeden batát, tedy sladká brambora, obsahuje vitamín A, který je důležitý při posilování imunitního systému.


4. Česnek


Česnek je velkým bojovníkem a pomocníkem v případě řady nemocí. Zastavuje růst bakterií a látka alicin, kterou obsahuje, je silně protizánětlivá. Také bylo prokázáno, že snižuje hladinu cholesterolu a nezdravě vysokého krevního tlaku.


5. Špenát


Špenát obsahuje lutein a zeaxanthin, dva antioxidanty posilující imunitní systém s pozitivními účinky na zdraví očí. Nedávný průzkum zjistil, že mezi ovocem a zeleninou, které nejlépe a nejúčinněji bojují proti rakovině, zaujímá špenát první místo.


6. Luštěniny


Porce luštěnin (fazole, hrách, čočka) čtyřikrát do týdne pomáhá snižovat riziko srdečních onemocnění o 22 procent.


7. Vlašské ořechy


Ze všech ořechů obsahují vlašské ořechy nejvíce omega 3 mastných kyselin. Pomáhají snižovat hladinu cholesterolu, přispívají ke zlepšení nálady a prý mohou pomáhat i v boji proti rakovině.


8. Borůvky


Nedoceněné ovoce, klasické lesní borůvky, nikoliv ty kanadské, které si můžete po celý rok koupit v obchodech, obsahují více antioxidantů než ostatní druhy ovoce a zeleniny.


9. Soja


Zásobuje tělo dostatečným množstvím bílkovin. Chrání před nemocemi srdce a osteoporózou. Také snižuje cholesterol a krevní tlak.


10. Losos


Velkým zdrojem omega 3 mastných kyselin, které jsou spojovány se sníženým rizikem deprese, onemocněním srdce i rakoviny, je oblíbený losos. Už 85 gramů této ryby obsahuje téměř 50 procent denní dávky vitamínu B3, který chrání před nemocemi a je označován i jako prevence Alzheimerovy choroby.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden