Můj kousek štěstí

10 potravin pro pevné žíly

Kombinujte potraviny a udělejte si třeba salát, který bude pro vaše žíly hotovým životabudičem

Naše žíly pracují nepřetržitě, krev se prostě nesmí zastavit. Časem to na ně může být moc, proto potřebují naši pomoc.

Pocit těžkých nohou, mravenčení, otoky, pálení, křeče nebo namodralé žilky na nohou jsou varovným signálem, že naše žíly nejsou zrovna v dobré kondici. Je třeba je zpevnit a jedním z možných způsobů (kromě léků) je také zařadit do jídelníčku posilující potraviny.

1. Červená řepa

Obsahuje pestrou škálu vitaminů (A, vitaminy řady B, C, E, K, karoten) a minerálů (např. sodík, draslík, vápník, hořčík), vlákninu, aminokyseliny a další hodnotné látky. Díky nim mimo jiné pomáhá zpevnit žilní stěny. Stravitelnější je vařená nebo pečená.

2. Rajčata

V rajčatech se nacházejí látky, které ředí krev, a také flavonoidy, které posilují cévní stěny. Rajčata je lepší konzumovat tepelně upravená, a to kvůli lykopenu, což je jeden z nejsilnějších karotenoidů, který má silné antioxidační účinky – ze syrových rajčat se ale do organismu vstřebává velmi obtížně.

3. Jablka

Využijte jejich právě probíhající sezonu a dejte si denně jedno jablko. V něm obsažené látky působí proti infekcím, posílí imunitu, pomáhají při trávení, detoxikují i povzbuzují náladu.

Navíc pomáhají rozpouštět tuky a cholesterol v cévách. Zejména ve slupce je obsažen důležitý rutin, který má příznivý vliv na pružnost cév, proto jablka neloupejte!

4. Červená paprika

Ve všech druzích paprik se nacházejí důležité vitaminy A, C a K, nejvíc jich ale má právě ta červená. Kromě vitaminů je v ní obsažen také rutin, který chrání cévy před kornatěním. Také se pyšní skoro čtyřikrát větším obsahem vitaminu C, než mají citrony nebo třeba pomeranče.

5. Grapefruity

Pružnost cévních stěn zlepšuje díky vysokému podílu vitaminu C a rutinu. Nejvíc ho obsahuje bílá dužina těsně pod slupkou. Při konzumaci proto grapefruity přehnaně neloupejte či neokrajujte.

6. Černý rybíz

Někdo ho miluje, jinému zase jeho specifická chuť příliš nesedí. Kaž­dopádně bobulky černého rybízu obsahují velké množství vitaminů A, B i C či antioxidantů včetně rutinu a citrinu. Ty zlepšují elasticitu stěn cév.

7. Pohanka

Je považována za nejbohatší přírodní zdroj rutinu. A je třeba ji konzumovat alespoň třikrát týdně, abyste vrátili své žíly do kondice.

Můžete ji buď zalít vroucí vodou a nechat přes noc nabobtnat, nebo ji 15 minut povařit. Uchovávejte ji v lednici a použijte ji například do polévky či jako přílohu k masu.

8. Ovesné vločky

Další vynikající zásobárna rutinu jsou ovesné vločky. Miska ovesné kaše nebo müsli s ovocem či oříšky je tak ideální způsob, jak začít den.

9. Šípky

Brzy bude jejich čas, začnou dozrávat. Vydejte se proto do přírody a natrhejte si je do zásoby. Obsahují vysoké množství rutinu a vitaminu C. Navíc z nich můžete připravit chutný čaj, víno, sirup nebo také marmeládu.

10. Cibuloviny

Cibule, česnek, pórek a pažitka mimo jiné obsahují množství vitaminu C, který podporuje žíly a cévní systém. Mějte je stále po ruce, přidat se dají prakticky do každého jídla a vylepší chuť.

Dobré rady

• K podpoře cév můžete využít také přípravky z lékárny.

• Další účinné látky pro žíly jsou například koňský kaštan nebo brusnice borůvka.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden