Můj čas na kafíčko

10 rad, jak se zbavit bolestí krční páteře

Dodržujte toto desatero a tupá bolest se vám zcela vyhne.

Nemůžete ráno po probuzení otočit hlavou, protože vám v tom brání prudká bolest? Pravděpodobně si na vás posvítila blokáda krční páteře. Tento nepřijemný stav je nutné účinně řešit.

Bolest za krkem dokáže člověku pořádně znepříjemnit život. Díky našim tipům se můžete jednoduše vyhnout nejčastějším příčinám obtíží, případně se bolesti rychle zbavíte.

Rehabilitace vás vrátí do života.

1. Vyměňte kabelku

Většina z nás nosí kabelku buď na pravém nebo na levém rameni. To však vede k neúměrnému přetěžování jedné strany těla. Bolest v rameni a šíji pak na sebe nenechá dlouho čekat. Proto vyměňte kabelku za módní batoh, ale vždy zavěšený na oba popruhy.

S výběrem si nechte poradit.

2. Pořiďte si chytrý polštář

V noci by se naše tělo mělo zregenerovat. K tomu je ale nutné, aby si odpočinuly naše svaly a páteř. Skvělým pomocníkem jsou zdravotní polštáře z paměťové (někdy také IQ) pěny, tvarované tak, aby poskytly krční páteři a svalstvu optimální oporu.

3. Podložte si monitor

Pracujete na počítači? Pak byste měli pamatovat na to, že monitor by měl být ve výši očí. Neustálé sklánění se k monitoru je pro krční páteř hodně namáhavé. Monitor můžete podložit třeba velkoformátovou publikací, u notebooku je dobré koupit si speciální stojánek.

4.Přestaňte spát v autobuse

Dojíždíte do práce? Stává se vám často, že v autobuse nebo jiném dopravním prostředku usnete? Pak hrozí, že vás bude bolet krk, hlava i šíje. Pokud jezdíte jen kousek, raději stůjte, než abyste usnuli. Jedete-li déle než půl hodiny a spánku se neubráníte, pořiďte si nafukovací opěrku na krk, jaká se doporučuje třeba k dlouhým přesunům v letadle.

5. Naučte se dýchat

Bolest vyvolávají napjaté svaly. Pro jejich uvolnění je důležité správné dýchání. Naučte se dýchat hluboko do břicha. Nadechujte se nosem, na břicho položte pravou ruku, abyste mohli lépe kontrolovat jeho pohyb.

6. Dělejte si přestávky

Déle trvající zátěž je škodlivá. Naučte se udělat si vždy po půl hodině krátkou přestávku. Stoupněte si, ruce mějte volně podél těla. Pomalu předkloňte a zakloňte hlavu. Několikrát ji skloňte k pravému a následně k levému rameni. Také můžete vsedě přitáhnout paže k tělu, zvednout hlavu, narovnat se a upažit předloktí.

7. Dejte si masáž
Ideální samozřejmě je nechat se namasírovat od odborníka, který si umí poradit se svalovými blokádami. Ale k uvolnění vám pomůže i „lehčí“ masáž lávovými kameny nebo voňavými olejíčky. Vyberte si, na co máte právě chuť.

8. Zajděte si k lékaři

V případě, že vás bolesti trápí opakovaně nebo dlouhodobě, je nutné, aby vás vyšetřil rehabilitační lékař. Určí, zda se příčina vašich obtíží skrývá ve svalstvu, v páteři nebo je snad jiného původu a navrhne vám optimální léčbu.

9. Hýbejte se

Bolest často vede k tomu, že se lidé začnou vyhýbat pohybu. Tím se však obtíže jenom zhorší. Poraďte se o vhodném cvičení s lékařem, fyzioterapeutem nebo trenérem a cvičte alespoň deset minut denně.

10.Vypněte

Stres vše jenom zhoršuje. Zbavte se ho procházkami, plaváním nebo třeba pravidelnými návštěvami sauny či solné jeskyně.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden