Můj kousek štěstí

10 zásad pro zdravý spánek

Dobře se vyspat je základem spokojeného života. Jenže většina lidí má občas se spánkem problémy a až čtvrtinu dospělých trápí špatný spánek opakovaně. Podívejte se, co byste měli a neměli dělat, když se chcete vyspat do růžova.

Nešetřete na matraci

Nekvalitní nebo proleželá matrace vede k tomu, že vaše tělo zaujímá nepřirozenou polohu. To má za následek časté buzení, bolesti hlavy nebo krční i bederní páteře. Kvalitní matrace není levná, ale našetřete si na ni a nadělte si ji třeba ke kulatinám nebo výročí svatby. Uvidíte, že se za pár dní budete cítit jako znovuzrození.

Udržujte ložnici svěží

Někdo má rád na spaní teplo, jiný spíše chlad. Podle vědců je ideální teplota v ložnici kolem 18 °C. Pokud jste zimomřiví, neměli byste zvyšovat teplotu v ložnici, ale spíše sáhnout po teplejším pyžamu nebo pokrývce. Vzduch v ložnici by měl být nejenom chladný, ale i čistý. Proto je dobré před ulehnutím pořádně vyvětrat. V případě, že bydlíte u silnice, zvažte nákup čističky vzduchu.

Vsaďte na stereotyp

V něčem je stereotyp na škodu. To ale neplatí, když je řeč o době, kdy chodíte spát a kdy vstáváte. Snažte se dostat do postele co nejčastěji ve stejnou dobu a dodržujte i stejný čas vstávání. Vaše tělo tak bude vědět, kdy je čeká odpočinek a usnete snáze. Délka spánku by měla být asi 7 hodin, řiďte se ale svojí potřebou.

Nepřetěžujte se

Jít si těsně před spaním zaběhat je stejně chytré jako se těsně před spaním přejíst. V obou případech přinutí tělo pracovat, což mu zabrání dostat se do klidu, který je potřebný k usínání. Alespoň hodinu před ulehnutím byste neměli podnikat nic náročného. Zapomeňte také na kávu, čaj, alkohol a cigarety.

Nehladovte na noc

Ano, hodně lidí tvrdí, že když nebudete jíst po páté hodině, zhubnete. To je možné, ale utrpí tím váš spánek. Jít spát hladový, to znamená spát mělce a nekvalitně. Správným řešením je lehká večeře dvě hodiny až hodinu a půl před tím, než jdete spát. 6 Uvolněte se Hodinu před spaním byste se neměli dívat na televizi, ani číst, ani řešit nejrůznější problémy. Dejte si příjemnou sprchu, zhluboka dýchejte, myslete na milé věci.

Odstraňte elektroniku

Do ložnice nepatří televize, ani počítač. Škodí i mobilní telefon, vhodný není ani budík se světelným displejem, řízený rádiem. Prostě zbavte ložnici veškeré elektroniky.

Zatemněte si

Čím větší tma, tím lépe. Světlo narušuje spánkový rytmus. Bydlíte u silnice nebo máte blízko oken světelné reklamy? Pořiďte si zatemňovací závěsy.

Nenuťte se

Někdy se přes veškerou snahu stane, že se vám nedaří usnout. Lepší, než se převalovat v posteli, je něco dělat. Zkuste číst, párovat ponožky nebo si vezměte omalovánky. Jakmile se vám začnou klížit oči, jděte spát.

Vyhněte se lékům

Prášky na spaní jsou návykové. Sáhněte po bylinných přípravcích, ale ani ty neužívejte dlouhodobě. Zkuste čaj, relaxační hudbu, ale i třeba vůni bylin ve vzduchu.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden