Moje sladké tajemství komerční sdělení

10 způsobů léčby bolesti zad přírodní cestou

Bolí vás záda? Příčin bolesti může být mnoho. Někdy je na vině zaměstnání, jindy nošení příliš těžkých zavazadel, špatně zvolená matrace, těhotenství a spousta dalších. Abyste s bolestí zad zatočili a nadobro se jí zbavili, přinášíme vám několik tipů, díky nimž se vám uleví.

1. Vaše matrace ovlivňuje to, jak se cítíte


Prvním krokem k tomu, jak se zbavit bolesti zad, je pořízení kvalitní matrace.

Právě spánek na luxusní matraci, která kopíruje tvar vašeho těla a dopřeje vám spánek jako na obláčku, může být léčivý.

Poskytnutí příjemné opory je jednou z výhod pěnových matrací. Trpíte-li chronickou bolestí zad, pořiďte si speciální zdravotní matraci. Pokud se u vás bolest zad vyskytuje pouze občas, vystačíte si s pohodlnou pěnovou matrací, popřípadě se speciální matrací z líné pěny.

2. Strava ovlivňuje víc, než si myslíte


Důležitým faktorem, který ovlivňuje, jak se cítíte, je strava.

Přijímáte dostatek vitamínů a minerálů?

Pokud váš jídelníček není pestrý a chybí v něm některé látky, pomohou vám přírodní doplňky stravy. Nevíte-li si rady s jejich výběrem, pořiďte si speciální doplňky na bolesti zad a bolesti kloubů.


3. Spánek je alfou a omegou


Kromě toho, na čem spíte a co jíte, má na vaše záda vliv i to, jak kvalitní je váš spánek.

Spánková deprivace má negativní vliv na vaše zdraví.

Trpíte-li nespavostí, vsaďte na bylinky a bylinné směsi, ze kterých si můžete před spaním připravovat čaj. Zároveň se pár hodin před spaním vyvarujte modrému světlu, konzumaci alkoholu a kouření.

4. Zbavte se stresu


Moderní doba s sebou přináší stále více stresových situací. Pociťujete-li ve svém životě nadbytek stresu, je naprosto pochopitelné, že se to začíná projevovat právě na vašem zdraví. Se stresem se každý vyrovnává jinak. K účinným technikám, které vám mohou pomoci lépe zvládat stres, patří meditace a akupunktura.


5. Cvičení vhodné i pro těhotné


Bolest zad v těhotenství je jedním z doprovodných jevů toho, že nastávající maminky nabírají na váze a jejich tělo není na takový váhový přírůstek zvyklé. Zejména ve třetím trimestru mohou být silné bolesti zad mnohdy až nesnesitelné. Protože léky na bolest nejsou řešením, je lepší vrhnout se na cvičení. Díky sérii cviků, které se dají provozovat i v těhotenství, si i nastávající maminky mohou ulevit od bolesti.

6. Jóga pro uvolnění bolesti zad i zlepšení fyzičky


Pokud bolest zad přetrvává, je načase vyzkoušet jógu. Té se stačí věnovat pouhých 15 minut denně a kromě toho, že se zbavíte bolesti zad i bolesti krční páteře, brzy si povšimnete lepší fyzičky a pevnějších svalů.


7. Dejte si koupel


Jednou z možností, jak si od bolesti zad ulevit, může být také koupel. Zejména po náročném dni přijde horká lázeň vhod. Účinná je koupel, do které přidáte Epsomskou sůl. Ta totiž vaše svaly zregeneruje, detoxikuje vaše tělo a přinese vám kýženou úlevu. Po koupeli můžete na záda aplikovat také bylinné obklady pro umocnění efektu.

8. Vyzkoušejte aromaterapii


Milujete vůně a rádi se jimi obklopujete? Vsaďte na éterické oleje. Účinné při bolesti zad jsou:

  • šalvěj,

  • heřmánek,

  • kafr,

  • tymián.



9. Když nic nepomůže, navštivte fyzioterapeuta


Vyzkoušeli jste již všechno možné, ale bolest zad stále neustupuje? Zavítejte do ordinace fyzioterapeuta. Díky fyzioterapii totiž můžete odhalit pravou příčinu bolesti zad a jednou provždy s ní zatočit.

10. Jednou za čas si dopřejte masáž


Nepodceňujte pravidelné rozmazlování a dopřejte si jednou za čas masáž. Díky ní si totiž vyčistíte také hlavu, zmírníte napětí a zapomenete na své každodenní starosti.

Bolest zad může mít celou řadu příčin. Snažte se proto žít zdravěji, dopřávat si dostatek zdravého spánku, pořídit si zdravotní matraci proti bolesti zad a třeba začít užívat také vhodné doplňky stravy. Zmírnění stresu, pravidelné meditování, praktikování jógy a občasné návštěvy maséra také nejsou na škodu.

Zdroj obrázků: Shutterstock

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden