Moje chvilka pohody

11 dobrých důvodů, proč sbírat šípky

Našemu tělu prospívají zevnitř i zvenčí. Jde o zázrak z divoké přírody plný zdraví.


Po šípcích se začneme poohlížet především tehdy, když na nás padne nachlazení. Přitom nám dokážou výrazně pomoci při imunitních problémech, upraví trávení, zabrání únavě a dokonce i vyhladí pleť.


1 Podporují imunitu


Šípky jsou jeden z nejlepších prostředků pro zvýšení přirozené obranyschopnosti organismu, tedy imunity. Jednak podporuje brzlík, který pomáhá optimálně pracovat imunitnímu systému, jednak dodává tělu látky, které preventivně působí proti infekcím způsobeným viry a bakteriemi. Mezi nimi je nejúčinnější vitamin C.


2 Bojují proti nachlazení


Čerstvé šípky mají obrovské množství vitaminu C. Kromě rakytníku neobsahuje žádný jiný plod tolik vitaminu C jako šípek. Pro porovnání, obsahují ho desetinásobně více než citrony, a dokonce dvacetinásobně nežli pomerančový džus. To se hodí při nemocech z nachlazení, kašli, horečkách atd. Kdysi sloužily jako léčivo proti kurdějím.


3 Usnadňují zažívání


Příznivě působí na žaludek a usnadňují zažívání (proti žaludečním křečím se podává také čaj z okvětních lístků šípku). Šípky rovněž podporují činnost střev a doporučovány bývají i při zácpě, ačkoli nemají vyloženě projímavé účinky. Jsou též prospěšné v boji proti infekci žlučníku, zlepšují tvorbu žluči, pomáhají předcházet nadýmání a zadržování vody.


4 Zpevňují cévy


Díky ochranné látce rutinu šípky zpevňují cévy a pomáhají při bolestech žil a křečových žilách.


5 Chrání srdce


Pravidelná konzumace šípků významně snižuje riziko kardiovaskulárních onemocnění. Antioxidanty (například lykopen), které šípky obsahují, snižují četnost výskytu onemocnění srdce. Jejich boj proti oxidačnímu stresu má dokonce protirakovinné účinky.


6 Léčí ledviny


Šípky jsou močopudné a používají se k léčbě zánětu močového traktu a ledvin. Působí proti ledvinovému písku a ledvinovým i močovým kamenům. Užívají se též ke zmírnění kolikových bolestí a při průjmu.


7 Detoxikují


Speciálně šípkový čaj podporuje vylučování nahromaděných toxinů, tuků a soli z těla. To se příznivě podepíše i na řešení pomalého metabolismu.


8 Pečují psychiku


Plody šípkové růže pečují o dobré nervy a zlepšují soustředění díky dostatku „nervového“ vitaminu B1. Lze vyzkoušet v období zkoušek či při náročných pracovních úkonech. 


9 Likvidují parodontózu


Díky kombinaci vápníku, rutinu a vitaminu C jsou šípky jedním z nejlepších přírodních léků proti paradontóze a onemocnění dásní.


10 Zmírňují revma


Působí protizánětlivě, takže jsou prospěšné při revmatizmu a tuhnutí kloubů. A mají blahodárný vliv na ústup chronických bolestí a kožních problémů.


11 Hojí jizvy


Mastný olej z plodů šípků léčí popáleniny, drobné ranky a příznivě ovlivňuje hojení jizev a také akné. Napomáhá i vyhlazování vrásek a vyživuje suchou pokožku. Posilující a čisticí účinek mají i květy růže šípkové – lze si z nich připravit lahodný nálev. Stačí zalít hrst sušených okvětních lístků litrem horké vody a louhovat deset minut. Nálev lze použít i na omývání pleti či ran. Zásady pití jsou stejné jako u čaje z plodů.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden