Můj kousek štěstí

11 příznaků nemocného srdce

Onemocnění srdce není radno brát na lehkou váhu. Někdy je ale obtížné zjistit, že se něco děje. Podívejte se, na jaké příznaky byste si měli dávat pozor.   

Otoky rukou a kotníků

Když srdce nepracuje tak, jak má, dochází kromě jiného k zadržování vody v těle. Nejčastěji se to projeví otoky rukou a kotníků. Pokud jsou vám najednou prstýnky malé a máte večer problém vyzout se z bot, spěchejte k lékaři.

 Dušnost

Je jasné, že když jdete do schodů nebo se snažíte doběhnout autobus, zadýcháte se. Když se ale začnete zadýchávat i při pomalé chůzi a běžných činnostech, je to vážné. Právě dušnost je totiž jedním z nejčastějších příznaků srdečního selhání.

Namodralé nehty

Když se krev nedostatečně okysličuje, pocítí to nejprve okrajové části těla. Promodralá nehtová lůžka, rty nebo špička nosu jsou neklamným znamením že s krevním oběhem není něco v pořádku.

Únava a spavost

Zhruba týden před infarktem dochází ke zhoršení průtoku krve srdcem. To se projevuje nevysvětlitelnou únavou a spavostí. Tento příznak je častější u žen, než u mužů.

Žaludeční potíže

Pocit plného žaludku může být také příznakem problémů se srdcem, zvláště když se objevuje zcela nezávisle na faktu, jestli jste se právě najedli či nikoli. Obvykle se ale nevolnost objeví po fyzické námaze a provázejí ji závratě a také studený pot. Pozor si dejte i na opakované pálení žáhy, rovněž nijak nesouvisející s příjmem potravy.

Závratě a zpomalené myšlení

Nemocné srdce nedokáže přečerpat tolik krve jako srdce zdravé. Méně krve ale znamená méně kyslíku. Mozek, který je nedostatečně zásobený, je pomalejší a jsou u něj častější poruchy, třeba v podobě závrati.

Podivné bolesti

Infarkt nebolí pouze za hrudní kostí. Tupá bolest v zádech, v levém rameni či ruce, ale i v nadbřišku by pro vás měla být důvodem k návštěvě lékaře.

Náhlá úzkost

Úzkostné stavy se poměrně často objevují několik dní před srdečním selháním či infarktem. Jestliže se u vás sejde více příznaků s náhlou a silnou úzkostí, neváhejte a jděte co nejdříve k lékaři.

Bolesti krku

Když je poškozený srdeční sval, vysílá míchou do mozku signály o bolesti. Ze styčných nervových bodů se mohou dostat do bočních krčních svalů, které začnou bolet. Pozorní tedy buďte v případě, že se bolest objeví na boční straně krku a nejde zahnat ani teplými obklady, ani masáží.

Bolest čelisti

Srdečnímu kolapsu někdy předchází také specifická bolest čelisti, která vystřeluje až k uchu. Bolest se objevuje na levé straně a vystřeluje do krku a směrem ven.

Sexuální problémy

Potíže s erekcí u vašeho partnera mohou mít různé důvody. Déletrvající by ale měly být důvodem k návštěvě lékaře. Jejich příčinou může totiž být špatný krevní oběh nebo nedostatečná činnost srdce. Proto se věnujte i srdečním obtížím vašeho muže, protože chlap se sám nejspíš neodváží jít k lékaři s poruchou erekce.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden