Můj čas na kafíčko

12 tajemství vašich snů

Kdysi byly sny vnímány jako tajemné poselství od bohů. Víte, co vám vaše sny říkají?

Jednou z nejzvláštnějších lidských schopností je snění. Ve svých snech můžete dostávat zvláštní vize a předtuchy či spatřit tváře, které vzápětí potkáte. Jak je to možné? Zdají se sny každému? A co vám tím vlastně chce vaše podvědomí sdělit?

1. Čas a prostor ve snech neexistují

Když spíte a zdají se vám přitom i různé sny, ztrácíte schopnost mluvit a vnímat reálný čas a prostor. Pokud si pamatujete své sny, zjistíte, že vaše slova jsou ve snech nesouvislá a čas plyne pokaždé úplně jinak. Když se díváte na hodinové ručičky, nikdy se vůbec nepohybují.

Lapač snů má chránit proti nepříjemným snům.

2. Kolik snů se vám zdá za jednu noc?

Během celé noci se vám zdají sny v průměru 2 až 3 hodiny. Jenže asi 90 % všech svých snů zapomenete ihned po probuzení, než ráno vstanete. Může se vám zdát klidně 5 až 7 snů, nejenom jeden. Jenže si většinou zapamatujete stěží jen útržek toho úplně posledního snu.

3. Vůně, zvuky a doteky

Zajímavé je, že dokonce i nevidomí lidé mají své sny. Lidé, kteří se nenarodili zcela slepí, ale oslepli třeba po nějaké nehodě, sní o barvách a obrazech, které viděli v čase, když ještě viděli, zatímco nevidomí lidé, kteří jsou slepí už od narození, sní o svých jiných smyslech, jako jsou krásné vůně, zvuky či běžné doteky.

Teď se jí ještě zdá jen o rodičích, o méďovi...

4. Jsou sny barevné, anebo černobílé?

Některým lidem se zdají divoké, jasné a velmi pestrobarevné sny, zatímco jiní mívají černobílé sny. Zajímavé je, že u lidí, kteří vyrůstali v době černobílé televize, bylo zjištěno, že mívají více černobílých snů ve srovnání s lidmi, kteří vyrůstali už později, v době barevné televize.

Zlé sny vás dokáží i pořádně vyděsit!

5. Podivné předtuchy

Někteří lidé mívají živé sny s předtuchou, co se stane. A 9 z 11 obětí se zdál sen o přírodní katastrofě. Mezi ty nejznámější patří třeba realistický sen Marka Twaina o smrti jeho bratra. Abrahamovi Lincol- novi se zase zdál sen o jeho vlastní smrti tři dny předtím, než se zabil.

6. Víte, že sníte?

Někdy se stává, že uprostřed probíhajícího děje ve svém snu náhle jasně víte, že to, co se momentálně děje, je jenom sen a nikoli realita, a pokud je sen děsivý, toužíte se z něj probudit, anebo naopak. To se nazývá lucidní snění. Zatímco ně- kteří lidé trénují takové lucidní snění, jiní ho zažívají zcela neúmyslně.

7. Tváře ze snů znáte

Pokud se vám zdálo o nějakém cizím člověku, určitě jste na jeho tvář už někde předtím narazila. Mohl to být člověk, kterého jste zahlédla v davu či v televizi, jen si na to nevzpomínáte. Ale podvědomě vás něčím zaujal. Váš mozek si ho zapamatuje a ukáže vám ho, když usnete.

8. Tajemné symboly

Vaše sny jsou plné symbolů. Mnohem častěji vám vaše sny ukazují symboly vašeho stresu nebo symboly obav či radosti ve vašem bdělém životě. Dokonce i ten nejpodivnější nebo nejděsivější sen je symbolem něčeho jiného.

9. Jak dlouhé jsou sny?

Někdo tvrdí, že se mu sny vůbec nikdy nezdají, ale vědci tvrdí, že si je spíš po probuzení nedokáže vybavit. Mnozí lidé sní za noc každých 90 minut. Nejdelší sny během vašeho spánku trvají klidně i 30 až 45 minut, a s největší pravděpodobností se vyskytují těsně nad ránem.

10. Snění malých dětí

Malé děti ve snech sebe nevidí. Zdá se jim o tvářích rodičů, zvířat, pohádkových bytostí, ale nesní o sobě. Je to proto, že sami sebe ještě dobře nevnímají a neznají dobře svou tvář. Předškolní děti začínají o sobě snít až minimálně ve čtyřech letech.

11. Praktické věci se nezdají

Většinou se vám zdá o běhání, létání, někam běžíte, nebo někdo může běžet za vámi a vy uletíte, ale obyčejné a běžné činnosti, které děláte automaticky, se jen zřídka objevují v našich snech. Určitě se vám nikdy nezdálo, jak si čistíte zuby, myjete nádobí, anebo si nazouváte boty.

Barvy, vůně, doteky. Tím vším se vyznačují vaše sny.

12. Spánková obrna

Mnoho lidí zažívá spánkovou paralýzu. Je to stav, kdy ve snu zažíváte úzkostný stav, kdy ve snu třeba potřebujete někam rychle jít nebo běžet, ale zároveň se nedokážete pohybovat. Za tento stav bezmoci odpovídá mozková část amygdaly, která je zodpovědná i za instinkty.

Kdo vysvětlí záhadu lidského snění?

Dávní šamané a moudré čarodějky čerpali ze snů své moudrosti a vhledy. Přestože na většinu snů po probuzení zapomenete, existují sny, které zůstávají dost dlouho ve vaší mysli. Ať už se vám zdají hrůzostrašné noční můry nebo romantické sny, vždycky jsou zdrojem velké fascinace a touhy najít odpověď, co vlastně znamenají. Sny se zdají, i když se ocitnete v bezvědomí. Ani vědci neumí vysvětlit, kde se berou předtuchy ve snech...

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden