Moje sladké tajemství

Vítejte v kraji temperamentu a vína! Portugalsko

Jen dvě hodiny poté, co nasednete v Praze do letadla, se ocitnete v hlavním městě Portugalska, Lisabonu, který patří mezi nejkrásnější evropská města. Jelikož se Lisabon chlubí až 300 slunečnými dny v roce, není nic jednoduššího než vyrazit rovnou vlakem na nedaleké pláže do Carcavelos ne Cascais, které omývá Atlantský oceán.

Teď je sice na koupání ještě zima, nicméně krásné procházky po pláži vás jistě hodí „do pohody“. Lisabon leží na sedmi strmých kopcích u řeky Tejo a navíc je plný historických památek. Pokud se nechcete jen „válet“ na pláži, velkým zážitkem je jízda místními starými tramvajemi, které projíždějí úzkými malebnými uličkami. Za návštěvu stojí také největší oceanárium v Evropě a také nejdelší evropský most přes Lisabonský záliv, Vasco da Gamy, která měří přes 17 km. Milovníci historie musí vidět středověkou pevnost São Jorge Castle, Belémskou věž, památník mořeplavců a také unikátní Jeronýmský klášter.

Za vínem do Porta Porto je druhým největším portugalským městem, a je považováno za hlavní město severu. Dojedete sem z Lisabonu buďto vlakem nebo autobusem přibližně za 3 hodiny. Samozřejmě si můžete také půjčit auto, se kterým získáte větší svobodu v objevování zdejších krás. Ale pozor! Porto je světoznámé díky své výrobě vína a různé druhy Portského se již dlouhá létá vyváží do celého světa, není tak vyloučeno, že budete díky všudypřítomnému koštování často ve veselé náladě, protože se zde nachází jedna hospůdka vedle druhé. Vychutnejte si tak krajinu a vůni údolí Duoro, kde toto proslulé víno vzniká.

Historické centrum Ribeira s dvoupatrovým mostem Ludvíka I. vás okouzlí společně s terasovitým panorama domů a kostelů na svazcích kopců kolem řeky Douro. Liduprázdné pláže a historie Pokud budete cestovat po Portugalsku, nezapomeňte ani na střed, kde leží město Coimbra na řece Mondego. Zde mají univerzitu založenou v roce 1290 a také katedrály Sé Velha a Sé Nova.

Za probádání jistě stojí i jih, a to konkrétně Algarve, kde se ocitnete v ráji liduprázdných pláží. Jistě vás okouzlí také mys sv. Vincenta s majákem, který je prý viditelný až na 100 kilometrů

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden