Můj čas na kafíčko

3 tipy, jak podpořit hormon štěstí

Serotonin, známý také jako „hormon štěstí“, působí jako neurotransmiter, který v organismu ovlivňuje mnohé procesy a stavy, hlavně naši náladu a emoce.

Mnoho lidí při snížené hladině serotoninu pociťuje ve zvýšené míře bolest, stres, depresi a úzkost. Serotonin má významnou funkci nejen v nervovém systému, najdete ho také v krevních destičkách a trávicím traktu.

Pokud tam dojde k jeho nerovnováze, mohou vzniknout různé zdravotní potíže, jako třeba bolesti břicha, křeče, nadýmání, průjem. Naštěstí existuje mnoho přirozených způsobů, jak produkci serotoninu podpořit.

Zdravý jídelníček a veselá mysl

Základem by měla být čerstvá zelenina, ovoce, libové maso, mléčné výrobky, celozrnné obiloviny a zdravé tuky. Naopak nejezte zpracované potraviny, polotovary a cukrovinky. Když začnete zaměřovat svou mysl na pozitivní myšlenky a pocity, projeví se to snížením hladiny kortizolu a zároveň zvýšenou tvorbou serotoninu v mozku.

A ten se už postará o navození dobrých pocitů a pohody. Vzpomínejte třeba na šťastné okamžiky ve vašem životě. Snažte se vybavit si, jak jste se tenkrát cítili, a tento pocit si v mysli udržet.

Hýbejte se

Pravidelné cvičení je jedním z nejsnadnějších způsobů, jak přirozeně podpořit tvorbu neurotransmiterů. Dokonce i lehké cvičení v podobě jógy nebo každodenní procházky bývá velmi účinné.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden