Můj čas na kafíčko

4 druhy mužské komunikace

Někdo raději volá, jiný píše a další neuznává nic jiného než konverzaci tváří v tvář...

Začít nový vztah je někdy složité. Vše může ztroskotat na tom, že každý z vás je zvyklý na jiný způsob komunikace. Když chlap komunikuje méně či jinak, než byste chtěla, neznamená to, že nemá zájem.

Představte si, že jste se s někým zrovna seznámila. Píšete si, domluvíte se na schůzce a náhle zprávy od něj ustanou. Říkáte si, že možná nemá odvahu se sejít nebo ztratil zájem. Jenže on se schůzkou počítá, jen nerad vypisuje dlouhé zprávy a vše raději řeší z očí do očí.

Což pro vás, která si ráda dopisuje, může být zarážející a hlavou se vám začnou honit obavy. Stejný efekt může mít i to, když komunikuje moc nebo musí mít poslední slovo. Jaké jsou čtyři druhy mužské komunikace, u nichž můžete narážet?

1) Pasivní slaboch

Nevědomky ignoruje vaše myšlenky, pocity či touhy, což nedělá cíleně. Nemá rád konflikty a vyhýbá se jim tak, že se raději podřizuje. Působí jako flegmatik, ale ve skutečnosti se bojí nepřijetí či nesouhlasu ženy.

Ve vztahu to potom bývá tak, že partnerka plánuje veškeré aktivity a dovolené, a když dojde na řešení nějakého konfliktu, tento typ muže se snadno vzdá. Problém může být, pokud jsou oba partneři pasivní. V případě, že jednoho extrémně baví plánování a druhý rád chodí na výlety, ale jejich vymýšlení ho nebaví, pak je to ideální.

2) Agresivní vztekloun

Potřebuje, aby se věci děly podle něho. Když to tak není, má tendenci být vznětlivý, přehlušovat názory ostatních, dominovat v konverzaci a často je také velmi špatný posluchač.

Neznamená to ale nutně, že je to špatný člověk, jen se v něm rychleji vaří voda pod emočním kotlem, a tak potřebuje delší chvíli na vychladnutí. Jen si vezměte například Monicu ze seriálu Přátelé. Ta by se do této kategorie malých vzteklounů mohla řadit. Ale našla někoho jako Chandlera, kdo ji rád uklidňoval.

Komunikace se vzteklounem od vás chce větší nadhled.

3) Pasivně-agresivní typ

Tento muž je velmi matoucí. Často je neschopný vyjádřit srozumitelně své myšlenky a pocity, a pak je snadno frustrovaný a rozmrzelý z toho, že mu nerozumíte. Když je naštvaný, neumí říct proč a začne vás ignorovat či vám odepisuje jednoslovně a rád využívá sarkasmus.

Může působit lhostejně, ale přitom ho vaše neshody trápí. Působí to jako emocionální zneužívání, ale mnoho pasivně-agresivních partnerů to nedělá cíleně, nýbrž automaticky. Proto je důležité si o všem upřímně promluvit.

4) Asertivní kliďas

Působí sebevědomým dojmem, což nemusí být zapříčiněno tím, že je takový vždy a s každým, ale spíše tím, že se s vámi cítí dobře. Mluví jasně, otevřeně a obvykle stručně a výstižně, přitom vám nevnucuje své názory, navíc dokáže vnímavě a empaticky naslouchat.

Je to typ chlapa, s nímž si hned dokážete představit harmonický vztah. Pokud cítíte, že v počátcích konverzace k vám dokáže být upřímný, a vy s ním zakoušíte stavy klidu a sebejistoty, pak jde o dobré znamení, že by to mezi vámi mohlo fungovat.

Myslíš to tak, jak to chápu já?

Nemá smysl snažit se způsob komunikace nového muže měnit. Pokud jeden rád píše, druhý rád volá, ale pro oba je nejlepší komunikace naživo, pak se raději častěji vídejte. Pobavte se o tom, co komu vyhovuje, ať nevzniknou komunikační šumy a zmatky, z nichž by měl být jeden z vás naštvaný.

Ať je muž kterýkoli z komunikačních typů, měli byste se vždy snažit si navzájem naslouchat. Když nastane konfrontace, zamyslete se nad tím, co vám ten druhý řekl. Zeptejte se ho, zda to myslel tak, jak to chápete vy. Před odpovědí si dejte pauzu a až pak v komunikaci pokračujte. V začátku vztahů se tak dá předejít mnoha nedorozuměním.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)
reklama

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden