Moje chvilka pohody

4 důvody, proč jíst jahody

Sladké jahody má rád snad každý. Nejen že výborně chutnají, ale také prospívají zdraví, takže je můžete mlsat bez výčitek svědomí.

Jahody jsou jednou z nejzdravějších potravin, jaké si během prázdnin můžete dopřát. Dodávají nám spoustu důležitých vitaminů a minerálů a dalších látek s blahodárnými účinky pro vaše tělo.

1 Slouží jako prevence

Díky svým schopnostem neutralizovat účinky volných radikálů jsou jahody výborným prostředkem při prevenci mnoha nemocí. Brání např. ukládání cholesterolu ve stěnách cév a snižují vysoký tlak, proto jsou velmi dobrou prevencí před infarktem a mrtvicí a do svého jídelníčku by je měli zařadit i lidé, kteří prodělali infarkt myokardu nebo mají anginu pectoris, poruchy prokrvení mozku či ischemickou chorobu dolních končetin.

Vysoký obsah kyseliny salicylové v jahodách, jež má protizánětlivé účinky, zase pomáhá při artritidě. Kvůli močopudným účinkům se pravidelná konzumace jahod doporučuje také těm, kdo mají problémy s ledvinovými a močovými kameny. Obsahují rovněž látky, které chrání zrak a podporují imunitu.

2 Pomáhají léčit

Pro ty, kteří trpí chudokrevností a poruchami krvetvorby jsou jahody velmi vhodným ovocem, protože mají dostatek železa. Žádné jiné tuzemské ovoce není tak bohaté na mangan, jako jahody.

Tento stopový prvek je potřebný pro krvetvorbu, zdravé tkáně, výživu mozku a nervů a zdraví kůže a vlasů a který hraje důležitou roli v metabolismu cukrů. Díky tomu jsou čerstvé jahody ideální svačinou pro diabetiky, zdravým lidem pak mohou sloužit jako chutná prevence cukrovky.

Užitečné jsou i při chorobách jater, jako je chronická hepatitida a cirhóza. Nemocným se při léčbě tohoto onemocnění a rovněž při chorobách srdce a cév, při zácpě a hemoroidech doporučuje třídenní kúra, kdy denně jedí pouze 1,5 až 2 kg jahod a dodržují pravidelný pitný režim.

3 Spalují tuky

Jahody obsahují antokyany, které podporují spalování uloženého tuku. Navíc obsahují 90 % vody a z ostatních druhů ovoce mají nejnižší obsah kalorií – jeden šálek čerstvých jahod jich má necelých 50 (to je méně než meloun a dýně), což znamená, že jsou vhodné jako dietní jídlo a dobrý prostředek pro hubnutí.

Podporují také vylučování vody z organismu, takže díky nim budete vypadat štíhlejší. Nadto uspokojí vaši chuť na sladké, když se snažíte jíst zdravě a nechcete hřešit.

4 Bělí zuby

V jahodách je obsažena kyselina jablečná, která je známá jako přírodní bělidlo zubů. Rozmačkejte několik jahod a zubním kartáčkem naneste na zuby tlustou vrstvu směsi. Ponechte ji na zubech dvě až pět minut a poté důkladně omyjte. Na závěr zuby vyčistěte fluoridovou pastou, aby vám kyseliny v jahodách nepoškodily sklovinu.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden