Moje chvilka pohody

4 kroky k ideální tchyni

Najít společnou řeč s manželkou vašeho syna není vůbec lehké. Ale jde to.

Vztahy se snachou či zetěm bývají většinou dost napjaté. Přesto oběma stranám prospívá mírové soužití. Jak ho dosáhnout? Tady jsou zaručené rady, jak na to.

1. Nechte si rady pro sebe

Jste jistě velmi zkušená žena a vždy se ráda o své poznatky podělíte a každému poradíte. Někdy je ale lepší počítat do deseti, než něco řeknete. Nevnucujte se mladým se svými zkušenostmi.

Je naprosto přirozené, že jsou větší, než vaší nezkušené snachy. Ale i ona touží dělat si věci po svém, vyzkoušet si všechno sama, i za cenu neúspěchu. Pokud budou mladí potřebovat, určitě se sami na radu zeptají.

Hádky o tom, že radíte příliš často a nevhodně jsou proto docela zbytečné. Chce to od vás trochu víc trpělivosti.

2. Výchovu nechte na nich

Nepleťte se mladým do výchovy dětí. Pokud se vám zdá, že je zbytečné, aby váš vnouček používal stále ještě dudlík a hodláte ho to odnaučit, zkuste se nejprve domluvit se snachou.

Žádná máma nechce mít ve svém okolí „chytrou“ babičku, která jí bude neustále stát za zadkem a poučovat ji. Ale když spolu dopředu celou věc prodiskutujete, možná vás sama požádá, abyste jí s dítětem v něčem pomohla a ráda si váš názor vyslechne.

A když ne, zavzpomínejte trochu. Nechala jste si vy radit od druhých při výchově syna? A vidíte, přesto z něj vyrostl takový šikovný mužský.

3. Respektujte soukromí

Pokud bydlíte v bytě spolu s dětmi, rozhodně jim nevstupujte do jejich prostoru bez pozvání. To že jste babičkou jejich dětí vás rozhodně neopravňuje procházet a kontrolovat jejich pokoje či dokonce přerovnávat skříně nebo poličky.

Měla byste vědět, kdy je správné přijít a kdy se rozloučit. Je to jejich vymezený soukromí prostor, ve kterém rozhodují oni. Ať si tam udržují pořádek podle svého. A vy, vždy než vstoupíte, prosím zaťukejte. Je to slušnost.

4. Mluvte spolu

Jste možná každá úplně jiná. Máte jiné lety zakořeněné zvyky, vyrůstaly jste v jiném prostředí. Nepřivádějte snachu k šílenství tím, že ji budete nutit, aby vše dělala, tak, jak se podle vás má.

Zkuste se vzájemně pochopit a to co vám vadí si včas vyříkejte. Pokud máte pocit, že jste pro klid a dobré vztahy v rodině udělala už všechno a přesto se výsledky nedostavují, netrapte se tím. Chyba nemusí být přece na vás Možná si snacha postavila hlavu, nebo se s ní opravdu nedá vyjít.

Snažte se zachovat chladnou hlavu. Jedině tak udržíte klid v rodině, svůj přístup k vnoučatům a podporu svého syna.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden