Moje sladké tajemství

4 nejčastější mýty o trombóze

Při žilní trombóze krev neproudí v žilách tak, jak by měla. Stagnuje, až se v určitém místě vysráží. To vše je pravda. Co však pravda není?

Trombózy se bojíme jako čert kříže, protože jde i o stav ohrožující náš život. Je však kolem ní spousta mýtů, které si nyní vyvrátíme.

Způsobí ji i hormonální antikoncepce

Navzdory tomu, že se výskyt žilní trombózy často spojuje s hormonální antikoncepcí a jinými hormonálními preparáty, podle statistik jsou více ohroženi muži než ženy, a to v poměru dva ku jedné. Vliv různých hormonálních preparátů proto s největší pravděpodobností není nijak fatální.

Statisticky má každý druhý Čech příznaky chronického žilního onemocnění, ale až sedmdesát pět procent lidí je ignoruje. S věkem výskyt výrazně stoupá. Samozřejmě je důležitá životospráva, tedy vyvážený jídelníček, pohyb, nějaká disciplína. Kuřáci to mají těžší, ale ani třeba sportovci nemají vyhráno.

Sportovci jsou mimo ohrožení

Nedostatek pohybu je jedním z rizikových faktorů. Ovšem ani náruživí sportovci nejsou mimo ohrožení. Vzniku trombózy nahrává například kombinace dlouhodobé náročné fyzické námahy a dehydratace. Jakmile je tělo přetěžováno a nemá dostatek relaxace, může se bránit projevy, které známe u nemocných lidí.

Kouření nezvyšuje riziko trombózy

Nebudeme si lhát do kapsy, na kouření sotva najdeme něco pozitivního, takže i v tomto případě má kouření negativní účinky.

Podílí se na vzniku mnoha onemocnění včetně onkologických, urychluje stárnutí kůže a ovlivuje srdečně-cévní systém, tedy také žíly. Negativně ovlivňuje především stav tepen, tzn. může ovlivnit prokrvení a tím třeba i rychlost hojení rány.

Riziko vzniku je stejné v každém ročním období

Vyšší je v létě. Když v horku málo pijete, dehydrujete se a máte hustší krev. Rizikové je i dlouhé cestování. Tzv. cestovatelská trombóza hrozí při dlouhých cestách autobusem nebo autem. Odborníci tvrdí, že už čtyři hodiny cesty jsou náročné.

Důležité je proto cestu dobře naplánovat i v tomto ohledu, zařadit přestávky a pohyb. Během cesty je pak základním opatřením proti vzniku cestovní trombózy dostatečný příjem tekutin, především nesycené vody a minerálek bez bublinek.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden